Najnovije

NE DAJTE HARADINAJU DA POBIJE SVEDOKE: Mediji u Berlinu apeluju na zvaničnike suda za OVK u Hagu!

Ugledni mediji u Berlinu apeluju na zvaničnike Suda za OVK da spreče Ramuša Haradinaja da zastrašuje i ubija svedoke kao što je radio tokom dva prethodna suđenja u Hagu.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

U dva odvojena procesa protiv Haradinaja u kojima je bio optužen za monstruozne zločine na Kosovu saslušano je više od 80 svedoka. Haradinaj, međutim, nikada nije odgovarao za zverska ubistva između ostalog i zbog toga što je oko 30 svedoka i članova njihovih porodica ubijeno od 1999. godine do danas!

Oni su likvidirani u eksplozijama, pregaženi su kolima, rešetani iz automobila u pokretu, živi spaljivani...

Baš zbog ovoga je Hag 2010. godine poništio oslobađajuću presudu Haradinaju, obrazlažući svoju odluku Haradinajevim zastrašivanjem svedoka.

U trenutku kad je Specijalni sud OVK ponovo osumnjičio Haradinaja za zločine na KiM i kad je, prema nezvaničnim informacijama, saslušano više od 20 novih svedoka, nemački mediji upozoravaju da se svedoci moraju zaštititi.

"Haradinaj je umetnik političkog preživljavanja. Bez obzira na to da li su u pitanju ratni zločini ili mafijaške aktivnosti, nekadašnjem komandantu OVK nikad ništa nije dokazano.

Zasad. Hag ga je već 2005. i 2011. optužio za ratne zločine. U oba slučaja je oslobođen. Upadljivo je bilo što su brojni svedoci ginuli na delimično nerazjašnjene načine", piše berlinski 'Tagesšpigel'.

I ugledni švajcarski list 'Noje cirher cajtung' upozorava na opasnost koja preti saradnicima Suda za OVK.

'Pitanje je da li će Sud sada bolje izaći nakraj s ovim problemom. Dvadeset godina nakon događaja svaka optužnica počiva skoro isključivo na iskazima svedoka. Skepsu budi to što haška sudska institucija ima već trećeg tužioca, a nijednu optužnicu', zaključuje ovaj list.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine

Nadam se da će Sud za OVK ispuniti ono što zbog čega je osnovan. Mi smo uradili sve što mogli. Usledio je Dik Marti i njegov izveštaj, pa tužilac Euleksa Klint Vilijamson, koji je rekao da ima dokaza za optužnice. Krajnji rezultat bio bi da neko bude osuđen za zločine nad Srbima.

2002. u Peći su ubijeni zaštićeni svedoci Sadik i Veselj Murići.

2003. u zasedi u kod Peći ubijen je Iljir Seljimaj da ne bi svedočio.

2003. iz zasede ubijeni Sabahete Toljaj, pripadnik KPS, sa svedokom Isufom Hakljajem. Vozilo u kome su bili zapaljeno je.

2003. iz automobila u pokretu ubijen Tahir Zemaj zajedno sa sinom i bratom Enisom i Hasanom. On je bio ključni svedok u slučaju Dukađini grupe.

2005. kod benzinske pumpe Molika u okolini Peći iz zasede ubijeni DŽeljadin Musaj i njegova unuka. I on je bio u programu zaštite svedoka u slučaju Dukađini grupe.

1999-2005. ubijena su DŽeljadinova braća Sadik, Ismet i Sinan Musaj.

2007. u saobraćajnoj nesreći u Podgorici stradao Kujtim Beriša. On je svedočio kako su mu Haradinajevi vojnici silovali suprugu, njega mučili strujom, a Srbe ubijali kod Radonjićkog jezera.

2016. kod Glogovca je hicem u glavu ubijen Bedri Curi, bivši pripadnik OVK i svedok tužilaštva. Godinu dana kasnije njegova ćerka Bleranda pregažena je automobilom u Kosovu Polju.

Napomena: iz Tribunala su zvanično tvrdili da nije ubijena 'nijedna osoba sa spiska svedoka ili kojoj je Međunarodni sud odobrio zaštitne mere u ova dva predmeta'!?!

Pročitajte OVDE da li Haradinaj ide na sve ili ništa.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA