Najnovije

RADA TRAJKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Zapad je doveo Vučića na vlast, a on je obećao da će završiti pitanje Kosova!

Ostavka Ramuša Haradinaja imaće velike posledice po Srbiju jer će odložiti nastavak dijaloga Beograda i Prištine za još najmanje 90 dana, a možda i duže, s obzirom da će na Kosovu najverovatnije uslediti vanredni izbori, a početkom sledeće godine slede i redovni izbori u Srbiji.

Rada Trajković (Foto: Jutjub)

Istovremeno, takse na srpsku robu neće biti ukinute, jer tehnička kosovska vlada za to nema ingerencije, a malo je verovatno da će se bilo ko da se odlučiti na takav korak, rizikujući pritom drastičan pad rejtinga, pred moguće izbore.

Rada Trajković, predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova, kaže da je ostavkom Haradinaj odložio pritiske na institucije Kosova u smislu ukidanja taksi, odnosno da je produžio njihovo trajanje.

“To je njegov poslednji i najsnažniji udarac u odbijanju ukidanja taksi i ne vidim ko bi mogao da se u ovom trenutku odluči na njihovu suspenziju, a da pritom ne reskira pad popularnosti. Ramuš je svojom strategijom borbe protiv ukidanja taksi podigao u ovom trenutku očekivanja biračkog tela i sopstvenu popularnost, tako da su umesto rekonstrukcije kosovske vlade u ovom trenutku mnogo izvesniji vanredni parlamentarni izbori. A s obzirom da je to proces koji traje posebno onaj oko formiranja vlade, najverovatnije da pregovora Beograda i Prištine neće biti do kraja kalendarske godine“, kaže Trajkovićeva.

Dodaje da, s obzirom da se na proleće 2020. održavaju i izbori u Srbiji, „sve su prilike da ni do kraja juna neće biti ozbiljnijeg pomaka u dijalogu Beograda i Prištine“.

Komentarišući Vučićevu „nervoznu reakciju na ostavku Haradinaja, Trajkovićeva kaže da nisu tačne tvrdnje predsednika države da je ostavka pritisak na Srbe.

“Postoji pritisak ne na Srbe, nego na onoga koga su Srbi, makar tako se javno predstavlja, izabrali ogromnom većinom, na Aleksandra Vučića, baš zato što je on obećao međunarodnoj zajednici koja ga je dovela na vlast da će završiti pitanje Kosova. On nema hrabrosti da to uradi do kraja“, objašnjava Trajkovićeva.

Na pitanje kako će se ostavka Haradinaja odraziti na položaj Srba na Kosovu, ona kaže da postoje neke informacije da će Albanci raditi na što široj koaliciji, kako bi istisnuli Srpsku listu. Ona, međutim, sumnja i da će do te šire albanske koalicije doći s obzirom na antagonizme koji vladaju među albanskim političarima.

Upitana da li veruje da će doći do Haradinajevog procesuiranja u Hagu, Trajkovićeva podseća da bi srpska strana, umesto lamentiranja u medijima nad zločinima koje je sproveo Haradinaj, trebalo da materijalizuje dokaze o njemu. „Najozbiljnija optužba protiv njega vezana je za trgovinu organima i koliko znam nisu tačne tvrdnje da su međunarodne institucije izgubile tu dokumentaciju“, kaže Trajkovićeva. Dodaje da postoje neke informacije da dokaze o trgovini organima poseduje i ruska strana.

Marko Jakšić, bivši funkcioner DSS, kaže da su posle ostavke Ramuša Haradinaja sve karte otvorene, a niko ne zna sa kojom kartom ko i u kojoj kombinaciji igra. I on je ubeđen da će se pregovori između Beograda i Prištine prolongirati, ali ne zato što će predsednik Srbije ostati dosledan da ne pregovara dok takse ne budu ukinute, već zato što će na neki način nakon Haradinajeve ostavke uslediti politička kriza na Kosovu, koja će rezultirati izborima.

“Čini mi se, ipak, da se našem predsedniku žuri, i čini se da je on sada u krizi zbog onoga što je obećao strancima, a što ne može da ispuni. Ne bi me zato čudilo da u jednom trenutku pristane na nastavak dijaloga i bez ukinutih taksi. Što se Srba sa Kosova tiče, za nas je bolje da se ti pregovori ni ne nastavljaju, jer sve što je poslednjih sedam godina urađeno, urađeno je na našu štetu“, tvrdi Jakšić, odbacujući mogućnost da je ostavka Haradinaja možda plod međunarodnih pritisaka zbog odbijanja da ukine takse.

Tatjana Lazarević, urednica Koseva, podsetila je ovih dana da je dijalog bio u „ćorsokaku“ i pre, ali je nepopularnost odluke o uvođenju taksi upravo stvar na kojoj je Haradinaj gradio i jačao svoju političku poziciju. Dodala je da je fer reći i da se on video kao glavna prepreka za ono što je Beograd predlagao – razgraničenje u vidu etničke podela Kosova.

Pročitajte OVDE zašto je Ramuš Haradinaj podneo ostavku.

Izvor: Danas

Bonus video

Građanska patrola i Video dokaz na protestu

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube