Najnovije

SPASILI SE SIGURNE SMRTI! Okruženi Talibanima, mislili su da je sve gotovo! A onda se pojavio ruski helikopter... (VIDEO)

Na internet mreži se pojavio video snimak na kome se vidi evakuacija američke grupe specijalaca, koja se našla pod vatrom talibanskih formacija. U ovoj operaciji je američkim snagama hitno upućen vojno-transportni helikopter ruskog porekla Mi-17V-5 koji je evakuisao grupu vojnika kojima je pretila sigurna smrt.

Ruski vojno-transportni helikopter Mi-17V-5 (Foto: jutjub)

Prošli mesec se može okarakterisati kao jedan od najtežih perioda u novijoj istoriji američkih specijalnih jedinica. U periodu od 24-30 juna su poginula tri pripadnika američkih „zelenih beretki“ iz sastava 10 i 3. grupe Komande za specijalne operacije SAD. Elitne jedinice Vojske SAD su u ovim operacijama učestvovale u sadejstvu sa elementima protivdiverzionih jedinica, grupom plaćenika i specijalnim jedinicama afganistanske armije.

Pretprljeni gubici su posledica serije iznenadnih sukoba koji su se desili na prostoru celog Avganistana. Najveći broj vatrenih kontakata je registrovan u provincijama Uruzgan i Host, gde su i poginuli američki specijalci.

Mi-17V-5 predstavlja savremeni višenamenski vojno-transportni helikopter namenjen prevozu ljudstva, a takođe i tereta, i to kako u prostoru unutar kabine tako i na spoljnim nosačima. Pored toga ovaj helikopter može da se primeni i u klasičnim borbenim misijama, jer je osposobljen da nosi i ubojna sredstva. Letelicom upravlja 3 člana posade. NJegova ukupna nosivost iznosi i do 4,500 kg tereta. Može da transportuje do 36 putnika, ili 24 vojnika sa punom ratnom opremom. Takođe, u operacijama evakuacije ranjenika na nosilima, može da primi do 12 teško povređenih vojnika.

Pogonska grupa se sastoji iz dva turbo-elisna motora Klimov VK-2500 koji generišu izlaznu snagu od 2700ks. Ovi motori obezbeđuju da helikopter pod punim teretom dostigne brzinu od 262 km/č. Kapacitet rezervoara i ekonomičnost motora omogućavaju helikopteru praktični dolet i do 700km.

Ovi helikopteri se nalaze u naoružanju 890. mešovite eskadrile „Pegazi“, koja se nalazi u sastavu 204.vazduhoplovne baze koja je bazirana na aerodromu Batajnica.

Pogledajte OVDE snimak kako je sirijska vojska otkrila tajno naoružanje džihadista.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Stanje u Americi kao pred građanski rat! - Aleksandar Pavić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube