Najnovije

NAJJAČI IKAD UDAR HAKERA U RUSIJI! Da li se među ukradenim podacima nalaze ruske državne tajne?

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) našla se na udaru hakera, u napadu koji verovatno predstavlja jedan od najvećih slučajeva ugrožavanja sajber bezbednosti u Rusiji.

Haker (Foto: pixabay. com)

Hakerska grupa "Ov1ru$" upala je, pre nedelju dana, u kompjuterski sistem firme “SyTech”, koja se bavi održavanjem računare FSB-a i ukrala 7,5 terabajta podataka. Poređenja radi, prosečan današnji prenosivi disk ima kapacitet od jednog terabajta.

Pored toga što su se "poslužili" prilično osetljivim podacima, hakeri su još izmenili zvanični internet sajt kompanije “SyTech”, kako im bi dokazali svoje prisustvo.

Grupa “Ov1ru$”, međutim, nije zadržala podatke za sebe, već ih je prosledila drugoj, dobro poznatoj, grupi hakera “Digital Revolution”, a oni dalje medijima.

Među podacima koji su tako postali javni našlo se i 20 tajnih inicijativa i imena zaposlenih u “SyTech”-u koji su sa njima povezani. Prema informacijama iz medija koji su dobili ukradene podatke, među ukradenim podacima se ne nalaze ruske državne tajne.

To, međutim, ne znači da otkriveni projekti ili inicijative nisu veoma "interesantni", iako je dobar deo njih donekle poznat javnosti.

Tako projekt "Nautilus" navodno predviđa identifikaciju ruskih korisnika koji internetom surfuju anonimno (pomoću pregledača Tor).

Projekt "Mentor", s druge strane, cilja na ruske kompanije i prikuplja njihove podatke, dok se projekti "Hope" i "Tax-3" odnose na stvaranje ruskog interneta.

Hakeri tvrde da nisu menjali objavljene podatke. Komentar Federalne službe bezbednosti i vlade Rusije se još uvek čeka.

Kako se završila rafalna paljba na ruske avione, saznajte OVDE.

Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA