Najnovije

VAŠINGTON U NIKAD VEĆOJ PARANOJI: Putin otima Srbiju Zapadu?

Ambasador Rusije u Srbiji planira da još više osnaži veze Srba sa svojim narodom preko Drine.

Vladimir Putin (Foto: kremlin.ru)

- Ruski predsednik Vladimir Putin hoće da Srbiju definitivno uzme od Zapada i baš zato je za ambasadora poslao svog najiskusnijeg diplomatu Aleksandra Bocan-Harčenka - ovo tvrdi američki analitičar Kurt Basuner, koji kaže da dolazak Bocan-Harčenka pokazuje da će Moskva još više udaljiti Beograd od evropske budućnosti.

Prema njegovim rečima, ruski ambasador planira i da dodatno osnaži veze sa Srbima preko Drine, odnosno Republikom Srpskom. 

Basuner, bivši zvaničnik Kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji sada radi u američkoj organizaciji Veće za demokratizaciju politike, tvrdi da Bocan-Harčenko nosi potencijalno snažne poruke regionu. 

- NJegovo postavljanje navodi me na zaključak da će Moskva snažnije pritiskati Srbiju da se dodatno udalji od proklamovane evropske budućnosti, kao i da se doadtno približi Rpeublici Srpskoj, gde je Milorad Dodik danas najagilniji ruski saveznik u regionu - ističe Basuner, dodajući da postoji poseban odnos ruskog ambasadora sa Miloradom Dodikom. 

- NJegovo prethodno postavljanje u Sarajevo shvaćeno je kao znak ozbiljne pažnje koju Moskva usmerava ka BiH i u to vreme kada je politika Zapada bila ono što volim da zovem "na birokratskom autopilotu". Promena ruske pozicije, od onoga koji povremeno koristi situaciju da blago uzdrama odnose do agresivnog kvaritelja na Balkanu, poklapa se sa dolaskom Bocan-Harčenka u Sarajevo. Republika Srpska, koja je do maja 2014. godine podržavala produženje mandata snaga EU u BiH, tada je pozvala na njihovo povlačenje - ovjašnjava Basuner.

Komentarišući ove navode, Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, naglašava da ova izjava pokazuje želju SAD da područje bivše SFRJ pretvore u zonu svog ekskluzivnog političkog i vojno-bezbednosnog prisustva i uticaja. 

- Teze da Rusije preko ambasadora Boca-Harčenka želi da Srbiju udalji od Zapada su u najmanju ruku naivne i neubedljive. SAD su svesne da većina srpskog nacionalnog korpusa zbog jednsotrane i u osnovi neprijateljske američke politike i tretmana srpskog naroda u nedavnoj prošlosti gaji duboke sumnje i nepoverenje prema krajnim ciljevima Vašingtona. To potrvđuju i ponovljena upozorenja SAD da puna normalizacija odnosa Beograda i Vašingtona zavisi od "rasvetljavanja slučaja Bitići", trojice albanskih terorista, a pritom zanemaruju hiljade srpskih žrtava i stotine milijardi dolara štete izazvanih amričkim bombama - podvlači Paić. 

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa, ocenjuje da nam ništa drugačije neće dolaziti od ljudi koji u Americi više ne predstavljaju ništa. 

- Ovakve izjave uvek daju članovi administracije koja je bivša i koja je navikla da razmišlja po istom principu i da koristi istu matricu, uvek lošu po Srbe. Srbija ne može da se dodatno približi Republici Srpskoj jer smo isti narod u dve države i to se neće promeniti. A Rusija nam je istorijski najveći prijatelj i to se takođe neće promeniti. Srbija je na evropskom putu, sa najboljim mogućim odnosima sa Rusijom. Ali oni koji ne žele dobro našoj državi uvek izvuku Rusiju kao strašilo - zaključuje Deđanski. 

Tramp napravio gest rukom i zapalio internet! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA