Najnovije

IME DRŽAVE BIĆE POZNATO ZA DVA DANA: Još jedna zemlja povlači priznanje tzv. Kosova!

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je u Skupštini Srbije da se nada da će za dan, dva moći da saopšti da je još jedna zemlja povukla priznanje Kosova, i to će, kaže, biti čertnaesta po redu koja je to učinila.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je rekao da su od 2008. godine i proglašenja nezavisnosti tzv. Kosova do 2012. godine, 84 zemlje priznale Kosovo, a da je od 2014. godine kada je on postao ministar spoljnih poslova 13 država povuklo priznanje, dok je sedam priznalo Kosovo.

"Za dan dva, nadam se da ću moći da saopštim i 14. zemlju", rekao je Dačić i podsetio na strašan pritisak na Srbiju da odustane od aktivnosti s ciljem povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, dok bi Priština mogla da se bori za članstvo u Interpolu i drugim organizacijama.

"Sa tim je gotovo, upozoravam sve, sutra i prekostura će imati reakciju na to, nastavljamo našu borbu za povlačenje priznanja nezavisnost Kosova", rekao je Dačić i dodao da bi u suprotnom to značilo da Srbija treba da aplaudira i gleda ulazak Kosova u Interpol.

Dačić je naveo da Briselski sporauzmu, koji je potpisao, nigde ne definiše da Kosovo treba da bude član međunarodnih organizacija.

Učešće u regionalnim organizacijama i inicijativama su definisali sporazumi pre Briselskog koje je potpisao Borko Stefanović i to pod određenim uslovima - sa zvezdicom i fusnotom, dodao je on.

"Kada je reč o UN, Savetu Evrope, Unesku, Interpolu nikakav sporazum ni dogovor ne postoji. Kažu ukinućemo takse a vi nas pustite u te organizacije. To ne dolazi u obzir, jednostrani akti ne smeju da budu razmatrani kao deo dijaloga", rekao je Dačić uz podsećanje da je dijalog u problemu zbog nerazumih poteza Pristine.

Dačić je sve to rekao komentarišući pitanja poslanika koja su se odnosila na Poglavlje 31 - usklađivajne spoljne bezbednosne i odbrambene politike Srbije sa politikom EU koja, kao je naveo, danas iznosi oko 63 odsto.

"Jeste da smo članstvo u EU stavili kao strateški cilj ali imamo i druge strateške ciljeve koje ne možemo ugroziti time što bi se pridruživali - nekim stavovima, deklaracijama i osudama zemalja koji nam pomažu u realizaciji nacionalnih i državnih interesa", rekao je Dačić i podsetio da je to pitanje veoma kompleksno i da to svi u EU znaju.

Dačić je upitao ko bi u Srbiji bio taj ko bi postupio suprotno i izvršio sopstveno političko samoubistvo osim dela opozicionih političkih stranaka.

Takođe, pitao je i kako bismo mogli da se obraćamo Kini, Rusiji, Indiji ili Indoneziji za pomoć a da im na "prvoj političkoj krivini" uvedemo sankcije.

Ministar je podsetio da je slična situacija i sa Venecuelom ili Iranom, ali i sa Nikaragvom čiji zvaničnici sutra stižu u Beograd koji bi, kako se očekuje, trebalo da ih takođe osudi.

Srbija ništa što je na njenu štetu neće privatiti, rekao je Dačić i dodao da Srbija prijatelje ne može da osudi i u ostalom, kako je dodao "ni oni ne daju da se osude njihovi prijatelji kao što su teroristi sa Kosova".

"Svaka zemlja vodi računa o svojim interesima, a da oni nemaju dvosturke aršine sigurno ne bi priznali Kosovo. Priznanje Kosova je njihov interes, a mi sada treba da povlačimo poteze koje će nama naneti političku štetu", rekao je Dačić.

"Bez obzira na EU, ona je strateški cilj ... daleki, a ovo nam je nešto što se dešava danas. Do ulaska u EU imamo obavezu da izvršimo korekciju odnosno uskladimo spoljnu i građansku poltiku, a kada ćemo ući u EU i da li će ona opstati dotle? Videćemo, na dugom je štapu", navodi Dačić.

Ministar je naveo da je iznenađen što nijedna stranka koja traži uslove za izlazak na izbore nije reagovala kada je juče predsednik Srbije rekao da vlada treba da pozove specijalizovano telo OEBS-a koji se bavi izborima.

Dačić je podsetio da je akademik Nikola Milošević svojeveremeno, "kada su on i Maja Gojković bili najmlađi na političkoj sceni, a sada su pred penzijom", rekao - neću da pričam - nema tih uslova pod kojim ću izaći na izbore.

"Danas je to politika nekih stranka koje ne žele da izađu na izbore i vide koliko glasova nemaju", rekao je ministar.

Poručio je poslaniku Muameru Zukorliću da i bošnjačka dijaspora ako Srbiju smatra matičnom državom može da se prijavi na konkurse i dodao a će imati ravnporavan status kao i srpska.

Pročitajte OVDE kako je Ivica Dačić napravio haos u studiju.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Dejan Lučić - Vučićevo ponižavanje narod neće trpeti, sledi haos?!

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA