Najnovije

VUKIĆEVIĆ OLADIO VELJOVIĆA: Drž’ se ti pendreka, pusti istoriju! Nemaš ti pojma o tome!

Nakon Mila Multipraktika, ateiste koji je odnedavno postao „stručnjak“ i za crkvena pitanja, danas dobismo i eksperta za istorijsku nauku iz redova policije. Tako policajac Veljović tvrdi da „Crna Gora nikad nije zasnivala istorijsko trajanje na kultu Nemanjića i svetosavlja“.

Boško Vukićević (Foto: Jutjub)

Piše: Boško Vukićević


Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da su vladari Zete Balšići svoje poreklo dovodili u vezu sa Nemanjićima. Tako, Balša II Balšić iz Skadra, u povelji Dubrovčanima od 27.1.1385. između ostaloga piše:

„… molitvama i moljenjima svetih mojih praroditelja Simeona Nemanje, prvoga mirotočca srpskoga i svetitelja Save…“

Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da je rodonačelnik vladara Zete Crnojevića, Đuraš Ilijić, bio u pratnji Stefana Dečanskog i cara Dušana, a sami Crnojevići su u svom crkvenom kalendaru iz 1494. godine slavili kao svece njihove crkve Savu, Stefana Nemanju i Stefana Dečanskog.

Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da je Sveti Petar Cetinjski Pećku patrijaršiju smatrao majkom svih srpskih crkava, pa i njegove, a da je Nemanjiće smatrao vladarima i carevima iz njegovog naroda:

„… ali je ono srpska crkva svega slavenosrpskoga naroda i mati sveh srpskijeh crkavah, u koju su patrijari naši stojali i koju su cari naši ogradili…“

Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da je NJegoš za najvećeg pripadnika svog naroda smatrao cara Dušana, a nakon njega – Karađorđa:

„Najviši je amanet i svetinja naša posle imena Dušanova ime Karađorđijevo. Ko je ovome imenu protivnik taj nije Srbin, no gubavi izrod srpski.“

Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da je kralj Nikola Nemanjiće smatrao slavnim vladarima svog naroda, da je želeo da se „ovenča krunom cara Dušana“ i da je 1912. napisao „Pesmu Svetom Savi“.

Neko bi policajcu Veljoviću mogao reći da je poznato da spomen na prvog srpskog Arhiepiskopa u Crnoj Gori čuvaju toponimi: Savina, Savinica, Savina voda, Savina greda, Savina stopa, Savin izvor, Savin potok, Savina strana, Savin kuk, Savino počivalo i mnogi drugi.

Kakvi li su samo okupatori bili ti Nemanjići!

No, zašto bi se sve to policajcu Veljoviću govorilo, ako on sigurno bolje zna te stvari od drugih. Zna on bolje i od samih Balšića, Crnojevića, Petrovića – ko su i šta su bili. Neka Veljović podučava Svetog Petra Cetinjskog, NJegoša i kralja Nikolu. To je sve sitna boranija za Veljovića i za njegove ekspertske domete iz istoriografije.

Međutim, neko drugi bi poručio Pendrek-Veljoviću: drž’ se pendreka, ostavi se Nemanjića. Piši i teoretiši o estetici pendreka, o značaju pendreka u održanju crnogorske kleptokratije. Nemanjiće ipak ostavi onima koji se pomalo razumiju u istoriju i tradiciju Crne Gore i našeg naroda.

Pročitajte OVDE šta je Veselin Veljović rekao o Nemanjićima.

Izvor: In4s

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA