Najnovije

U BORBAMA U LIBIJI PRIMEĆENO RUSKO NAORUŽANJE: Pročitajte sve o moćnom Metisu!

Pored vođenih raketnih sistema „Kornet“ zaraćene libijske frakcije upotrebljavaju još jedno izuzetno efikasno vođeno oruđe 9K115 „Metis“. Zahvaljujući visokom potencijalu za modernizaciju njegova poslednja verzija 9K115-2 „Metis-M1“ ima bitno uvećan efektivni domet rakete, kao i probojnost njene bojeve glave.

Protivtenkovski raketni sistem (Foto: jutjub)

Metis (indeks— 9K115, po klasifikaciji NATO AT-7 Saxhorn) predstavlja sovjetski/ruski prenosni protivtenkovski raketni kompleks sa poluatomatskim navođenjem rakete – SACLOS. Reč je o oružju relativno novije generacije. Razvojni put oružja je vezan za kompaniju KB Priborostroeniя iz Tule. NJegova osnovna namena je borba protiv fiksnih i mobilnih ciljeva koji se nalaze u vidnom polju, sa posebnim akcentom na oklopna vozila, ali i uporišne vatrene tačke. U tom smislu koristi rakete sa tandem-kumulativnom i termobaričnom bojevom glavom.

Aktivno se u poslednje vreme koristio u borbi protiv formacija Islamske države, tačnije u uništavanju tzv „DŽihad-mobila“ (ruski sleng za minirana motorna vozila kojim upravljaju samoubice). NJegova najveća prednost je kompaktnost i relativno mala masa u odnosu na druge sisteme slične klase. Takođe, potrebno je svega desetak sekundi da se kompleks iz marševskog položaja prebaci u borbeni i krene da dejstvuje.

U borbenim kompletu se pored lansirnog uređaja nalazi 4-7 raketa koje su hermetički zatvorene u cilindričnim kontejnerima. Kompleks najčešće opslužuju 2-3 vojnika (operater i 1-2 pomoćnika).

U odnosu na bazičnu verziju koja je razvijena još 1978. godine, ruski konstruktori su modernizovali ovaj sistem u verzijama 9K115-1 „Metis-M“ i 9K115-2 „Metis-M1“. Modernizacija se odnosi na povećanje efektivnog dometa rakete, njene brzine leta, kao i probojnosti njene bojeve glave. Poslednju, najkvalitetniju verziju sistema 9K115-2 „Metis-M1“ u svom naoružanju imaju vojske Rusije, Azerbejdžana, Sirije, Bangladeša, Malezije. Registrovana je pojava ove varijante kompleksa i u libanskom pokretu Hezbolah.

Izviđačka oklopna vozila stigla u Srbiju, više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA