Najnovije

ŽESTOKE OPTUŽBE STIŽU DIREKTNO IZ PENTAGONA: Rusija utiče na države Balkana pomoću gasa!

Rusija koristi medije, trgovinske odnose, strana direktna ulaganja, trgovinu u energetici, diplomatiju, vojno prisustvo, meša se u političke procese i koristi zamrznute konflikte i na taj način predstavlja pretnju SAD u Evropi, piše u izveštaju Pentagona.

Pentagon (Foto: pixabay. com)

U izveštaju „Ruske strateške namere“ iz maja 2019. godine, koji je objavio američki portal Politiko, se analiziraju tehnike „hibridnog ratovanja“ koje, kako se navodi, Rusija primarno koristi kako bi širila svoj uticaj u Evropi.

Kada je reč o uticaju Rusije na Balkanu, ukazano je na zavisnost država od uvoza ruskog gasa.

U izveštaju se navodi da 13 istočnoevropskih zemalja uvozi 75 odsto ili više prirodnog gasa (od ukupne potrebne količine gasa) iz Rusije i „mnoge od tih zemalja nemaju domaću proizvodnju prirodnog gasa“.

„Rusija koristi ovu zavisnost kao sredstvo da utiče na donošenje odluka država partnera i saveznika SAD-a ili kažnjavanja država kada odluke koje donose nisu u skladu sa ruskim interesima“, piše u izveštaju.

U izveštaju Pentagona se takođe ističe da Moskva ima sposobnost da promoviše društvene podele na Zapadu, slabi civilno društvo i podriva višestranačje u Evropi.

Jedan od mogućih odgovora SAD na uticaj Rusije je promovisanje „političke i ekonomske liberalizacije“.

Između ostalog, kako se navodi, SAD mora promovisati inkluziju, toleranciju i širok spektar ljudskih prava širom Evrope.

„Evropska unija bi se mogla ohrabriti da podstakne liberalizaciju tako što bi ponudila više specifičnih opcija za članstvo državama čiji, u ovom trenutku, izgledi za članstvo nisu realni (velikim dijelom i zbog zamora od proširenja unutar EU)“, navodi se u izveštaju.

U izveštaju se ukazuje na tri cilja globalne strategije ruskog predsednika Vladimira Putina – da se povrati i obezbedi uticaj Rusije na bivše države Sovjetskog Saveza, da se povrati status „velike sile“ u svetu i predstavi kao pouzdan akter, moćan regionalni igrač i uspešan posrednik „u cilju sticanja ekonomskog, vojnog i političkog uticaja na države širom sveta“.

Izveštaj upozorava i na partnerstvo Rusije i Kine koje „dele afinitet prema autoritarnoj stabilnosti“ i imaju usaglašene stavove o suprotstavljanju međunarodnim normama koje se tiču ljudskih prava, sajber prostora i svemira, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Portal Politiko navodi da izveštaj ukazuje da „podeljena SAD ne uspeva da se suprotstavi naporima Moskve da potkopa demokratiju“.

Tramp žestoko optužio Kinu i Evropu! Više o tome OVDE.

Izvor: FoNet

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA