Najnovije

"Ako pokušaju to da urade, objaviće rat srpskoj crkvi!": Amfilohije jasno rekao da nema ukrajinskog scenarija!

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da bi pokušaj Vaseljenske patrijaršije da ukrajinski scenario ponovi na Balkanu, "značio objavu rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi".

Amfilohije Radović (Foto: spc.rs)

Amfilohije kaže da ne veruje da bi model ukrajinskog raskola mogao da se ponovi na Balkanu ili Crnoj Gori.

"Dedeić (mitropolit Mihajlo nepriznate CPC) je raščinjen od vaseljenskog patrijarha. Što se tiče Makedonije, poslije svih događaja u Ukrajini, ne očekujem da svojim dejstvima Carigrad objavi rat Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a to bi bila objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Poslije Ukrajine je moguće sve očekivati, ali nadam se da do toga neće doći", rekao je Amfilohije u intervjuu agenciji Tas.

Kako se navodi na sajtu Mitropolije, Amfilohije je rekao da žali što "uticaj na vaseljenskog patrijarha vrši grupa ne najdostojnijih mladih mitropolita, ambicioznih ljudi" i dodao da je razgovarao sa ozbiljnim ljudima iz Grčke i drugima koji su takođe nezadovoljni tim uticajem.

"On je čovek u godinama i trudi se da učvrsti svoje prvenstvo, ali u samoj stvari dovodi poziciju svoje Patrijaršije pod veliku opasnost. U to nema nikakve sumnje. Na carigradskom prestolu bili su veliki jerarsi kao Sveti Jovan Zlatousti ili Sveti Grigorije Bogoslov, ali bilo je i jeretika; nepogrešivih u Crkvi nema", naveo je mitroplolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, crkva se vraća u predkonstantinovski period, u kome jedinu vlast u crkvi može da ima Vaseljenski sabor.

"Konstantinopoljski patrijarh jedini može da sazove Vaseljenski sabor, ali ako nastavi sa ovakvim delovanjem, izgubiće i tu čast", smatra mitropolit Amfilohije.

Ustaše uz Tompsona slave najveću srpsku tragediju od Jasenovca!Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA