Najnovije

SAD je potrebno da rat u Donbasu traje da bi Rusiju držale pod sankcijama

Najbogatiji Jevrej Ukrajine – oligarh iz Dnjepropetrovska, dolarski milijarder Igor Kolomojski – izjavio je da Rusija nije agresor na Ukrajinu. Da nije čak ni isprovocirala i inspirisala rat u Donbasu...

Rat u Donbasu (Foto: Ministarstvo odbrane Ukrajine)

Bio je sasvim direktan: „Konflikt na jugoistoku Ukrajine niko nije inspirisao. A to što su se tamo pojavile oružane formacije – to normalna pojava svuda gde je u toku unutrašnji građanski sukob. A konflikt u Donbasu je sazrevao još od 2004-te“.

Kolomojski je prvo podržao državni prevrat u Kijevu 2014-te, ali sde potom sukobio i razišao sa američkim eksponentom petrom Porošenkom. Utoliko je indikativnije što je dodatno ukazao:

„Ukrajinska armija ima američku tehniku. I, šta ima od toga? Amerika nam je davala i daje oružje da bi se konflikt u Donbasu produžavao. Taj konflikt je Vašingtonu potreban da bi Rusiju držao pod sankcijama“.

Kolomojski je izjavio da se ne sreće sa novoizabranim predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, ali je priznao da ga – podržava.

Porošenku naklonjeni mediji tvrde da je Zelenski izabran za šefa države zahvaljujući Kolomojskom i da je „njegova kreatura“.

Nezavisno od ovoga, Kolomojski je prvi Jevrej Ukrajine iako Zelenski nije bez šansi da ga na tom plenu prestigne. Pogotovo ako bude dovoljno uspešno vladao da osvoji i drugi predsednički mandat...

Konflikt u Donbasu, koji je odbio da se povinuje pučistima koji su u Kijevu preuzeli vlast u režiji SAD, Velike Britanije i Poljske, traje od proleća 2014-te.      

Za SAD rusko-kineska opklada na zlato opasnija je od nuklearnih projektila. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA