Najnovije

Hoće li američki protivraketni štit biti nadograđen za obaranje ruskih raketa? (VIDEO)

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u petak je pružio uveravanja Moskvi da sistem odbrane Aegis Ashore instaliran u Rumuniji i od naredne godine u Poljskoj, nije usmeren protiv Rusije.

Agis Ašor sistem (Foto: Jutjub)

Vojni zvaničnici NATO ispituju mogućnost nadogradnje postojećih protivraketnih sistema u istočnoj Evropi kako bi obarali ruske balističke projektile i krastareće rakete.

Rasprave koje su usledile nakon izjave predsednika Trampa da su se u SAD povukle iz INF sporazuma iz 1987. godine ocenjene su kao provokativne. Prema DŽimu Taunsendu ovakav korak je tačka bez povratka i označava pravu eskalaciju napetosti između NATO i Rusije.

Anonimni sadašnji i bivši zvaničnici koji su razgovarali s novinarima izjavili su da je američka agencija za protivraketnu odbranu već proučavala potencijal nadogradnje Aegis Ashore sistema sa novim radarom, softverom i raketama kako bi se omogućilo presretanje modernih ruskih balističkih i krstarećih raketa. Sistem u Rumuniji je već prošao kroz nadogradnju, iako zvaničnici NATO uveravaju da to nema veze sa pomenutim tenzijama oko INF sporazuma.

INF sporazum je zabranio razvoj, testiranje i raspoređivanje raketa dometa od 500 do 5 500 kilometara na evropskom kopnu i prvenstveno smanjio rizik od izbijanja nuklearnog rata u Evropi.

Zvaničnici su pojasnili da su razgovori o novim odbrambenim sposobnostima bili u najranijim fazama pri čemu je portparol NATO poricao da se sve studije o izvodljivosti modifikacije sistema odvijaju.

Jens Stoltenberg je odgovorio da će NATO odgovoriti na odbrambeni način ako Rusija ne postupi u skladu sa INF-om ponavljajući tvrdnje Vašingtona o navodnom kršenju sporazuma od strane Rusije. Moskva je odbacila sve tvrdnje i informisala medije o svojim sposobnostima raketa na zemlji i optužila SAD da potencijalno krše sporazum uz pomoć svojih rumunskih i poljskih instalacija koje se lako mogu pretvoriti u napadačke svrhe.

Kada je u pitanju odbrana od balističkih raketa, ovaj sistem ne može oboriti ruske balističke rakete, dakle nije uperen protiv Rusije, rekao je Stoltenberg.

Međutim, na brifingu prošle sedmice, Stoltenberg je rekao da NATO razmatra stvaranje novih vazdušnih i raketnih odbrambenih sposobnosti.
Moskva neće razvijati ili instalirati nove rakete u Evropi posle isteka INF-a čak iako to SAD učine.

Prošle sedmice ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je povlačenje iz INF sporazuma dovelo svet u opasnost od nove trke u naoružanju, gde se ruska diplomatija sada fokusirala na Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja (START) koji ističe 2021. godine.

Pročitajte OVDE kakva je to tajanstvena američka letelica snimljena.

Izvor: logicno. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA