Najnovije

CRNOGORCI, EVO DA ZNATE KO STE I ŠTA STE! DEPUTACIJA CRNE GORE 1799. MARIJI TEREZIJI: Naša crkva je neodvojivi deo Pećke patrijaršije!

Zvanični sajt Mitropolije crnogorsko-primorske objavio je sadržaj akta iz 1799. godine koji potvrđuje da ta Mitropolija i tada samu sebe smatrala neodvojivim delom Pećke patrijaršije i Srpske crkve.

Milo Đukanović, Ostrog (Foto: Pravda)

Tekst objavljen na sajtu MCP koji glasi:

- Želimo da mitropolit crnogorski zavisi od pećskog patrijarha u Srbiji. Kad sadašnji mitropolit umre, pristajemo za sad, da njegov nasljednik bude rukopoložen u Karlovcima, ali da uvijek bude izabran po starom običaju, t. j. da ga biraju:  guvernaduri potčinjeni glavari i cio narod crnogorski, ali samo dotle, dokle Turci budu vladali Srbijom, te ne možemo da ga slobodno pošaljemo u Peć.

Ovo je tačka 11. akta iz 1799. godine koji je crnogorska deputacije uputila austrijskoj carici Mariji Tereziji, poslije razgovora sa kancelarom knezom Kaunicom u Beču.

Deputaciju su činili: guvernadur Jovan Radonić, arhimandrit Petar Petrović i serdar Ivan Petrović.

Iz akta je jasno da deputacija, u kojoj je bio budući Arhiepiskop cetinjski i Mitropolit crnogorski Petar I Petrović NJegoš, smatra Mitropoliju crnogorsku kao neodvojivi dio (eparhiju) Pećke patrijaršije, tj. Pravoslavne srpske crkve.

Obeleženo 144 godine od nevesinjske puške! Više o tome OVDE.

Izvor: mitropolija. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA