Najnovije

SADA SU SPREMNI NA SVE: Ruska armija dobila 6000 ovih moćnih pušaka! A nedavno su viđene u Srbiji! (VIDEO)

Kontingent od 6 hiljada automatskih pušaka poslednje modifikacije AK-74M "Obves" isporučen je jedinicama Centralnog vojnog okruga, rekao je načelnik službe raketno-artiljerijskog naoružanja Mihail Kuzin. Ceo projekat je deo Državnog programa opremanja ruske armije savremenim vidovima naoružanja i vojne opreme.

Automatska puška AK-74M "Obves" (Foto: jutjub)

Modernizovanu automatsku pušku će dobiti motostreljačke i izviđačke jedinice. Radi se o modifikaciji automatske puške AK-74 kalibra 5,45mm koja nosi ime „Obves“.

Projekat modernizacije automatske puške Ak-74M „Obves“ je pre svega usmeren na povećanje preciznosti prilikom vatrenog dejstva, kao i na unapređenje kompletne ergonomičnosti oružja. Ova modernizacije je posebno upotrebljiva kod borbeno najeksploatisanijih jedinica ruske armije, kakve su motostreljačke i vazdušno-desantne jedinice.

Puška je opremljena savremenim nišanskim kompleksom koji za 1,5 x povećava borbenu efikasnost oružja. Na vrhu puščane cevi se nalazi unapređeni razbijač vatre koji daleko kvalitetnije prikriva borca prilikom borbe u noćnim uslovima.

Na pušku je montirana pikatini šina na koju se mogu dodati različiti taktički dodaci, kao što su prednji rukohvat, taktička baterija, laserski indikator, infracrveni osvetitel. Duža pikatini šina se nalazi se gornje strane oružja, dok su dve kraće montirane bočno, sa obe strane.

Na dužu šinu se može integrisati različiti modeli kolimatorskih i optičkih nišana. Puška ima mogućnosti integracije savremenih podcevnih bacača granata, a kompatibilna je i sa providnim okvirima pomoću kojih strelac ima vizuelno kontrolu nad brojem preostalih metaka.

Specijalna verzija automatske puške AK-74M „Obves“ sa kojim će se opremiti izviđačke grupe specnaza, imaće u svom kompletu i prigušivače.

Ovu pušku su na vežbi „Slovensko bratstvo-2019“ koja je nedavno održana u Republici Srbiji, koristile vazdušno-desantne jedninice ruske vojske. Sa kvalitetima ove puške su se upoznali pripadnici Specijalne brigade Vojske Srbije, ako i beloruski vazdušno-desantni kontingent.

Koliko su Ameri do sada poslali vojne pomoći Kijevu, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA