Najnovije

VAŠINGTON OTIMA PREGOVORE SRBA I ALBANACA OD EVROPE: Priština je dala milione, a plaše se jednog čoveka iz Brisela!

Albanci su dali milione i ne žale novac kako bi palicu u dijalogu Beograda i Prištine preuzeo Vašington, a ne ministar spoljnih poslova Španije Žozep Borel.

Tači, Mogerini, Vučić (Foto: Jutjub)

U Prištini je zavladala panika da bi osvedočeni prijatelj Srbije, kako albanski mediji uveliko nazivaju Žozepa Borela mogao da "radi u korist Srbije"!

- Albanci, njihovi finansijeri, lobisti podigli su ogromnu mašineriju i ulažu nemilice kako bi izlobirali da Vašington bude taj koji će naslediti Federiko Mogerini, a ne španski šef diplomatije - otkriva izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima Bedžet Pacoli, kao jedan od glavnih finansijera tzv Republike Kosovo rekao je da nema poverenja u čoveka koji je jasno i više puta izjavio da Srbija ima teritorijalni suverenitet na Kosovu.

- Žozep, naime je više puta odbio pokušaje iz Prištine da stupe u kontakt s njim, te se sada boje njegove uloge u EU. Zbog toga su dali ogromnu svotu novca, desetine miliona evra su u pitanju, kako bi izlobirali u EU i Vašingtonu da SAD budu te koje će voditi dijalog - kaže izvor.

Prema njegovim rečima na nedavnom sastanku u Prištini dogovoreno je i da kongresmen Eliot Engel pomogne Prištini u svojim namerama čak i kada je u pitanju lobiranje u EU.

- Dijalog Beograda i Prištine potpuno je zamro. To sada ide na ruku Srbiji, ali ne i Prištini. To su shvatili i Albanci. Amerika je s druge strane jasno rekla da nema ništa protiv da preuzme ulogu u dijalogu, a kao glavni čovek za to figurira Filip Riker. Ostaje da se vidi kako će na to reagovati Nemačka i Francuska, koje će svakako želeti još jednu priliku posle fijaska u parizu - kaže izvor.

Da je Amerika ozbiljnije krenula u rešavanje pitanja Kosova dokazuju i sve oštrije izjave njihovih zvaničnika, ali i diplomatske ofanzive na ovaj deo Balkana.

Tako smo imali priliku da u veoma kratkom periodu vidimo posete Beogradu i Prištini dvojice veoma važnih ljudi iz Amerike, a to su Metju Palmer i Eliot Engel.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da ne treba razmišljati o tome ko ima veći uticaj na dijalog Beograda i Prištine, već da je važno da svi pozovu Prištinu da ukine takse, kako bi se dijalog nastavio.

"Bitno je da svi aktivno učestvuju u tome, a nije sad samo pitanje toga da li je prevaga na strani EU, koja i dalje posreduje i olakšava dijalog i uloge SAD ili nekih drugih zainteresovanih aktera", rekla je Joksimović.

Pročitajte OVDE koja je to Vučićeva izjava zapalila društvene mreže.

Izvor: espreso. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA