Najnovije

ZLO PONOVO IZBIJA IZ POMPEA: Američki državni sekretar ponovo napada Iran!

Američki državni sekretar Majk Pompeo poručio je večeras da će najnovija ekspanzija iranskog nuklearnog programa voditi ka "daljoj izolaciji i sankcijama".

Majk Pompeo (Foto: Jutjub)

Pompeo je to objavio na Tviteru nakon što je Iran saopštio da će od danas njegov program obogaćivanja uranijuma preći ograničenje od 3,6 odsto, koliko je dogovoreno nuklearnim sporazumom 2015. godine.

- Iranski režim, naoružan nuklearnim oružjem, predstavljaće još veću pretnju svetu - istakao je Pompeo, navodeći da bi se trebalo vratiti "standardu koji ne dozvoljava Iranu obogaćivanje uranijuma".

Povodom objave Teherana, zabrinutost je izrazila i Evropska unija, a AP prenosi da potpisnice sporazuma razmatraju mogućnost održavanja hitnog sastanka.

Evropske zemlje, potpisnice nuklearnog sporazuma sa Iranom, pozvale su Iran da ne preduzima mere koje nisu u skladu sa sporazumom, a nakon što je Teheran najavio povećanje nivoa obogaćivanje uranijuma preko dogovorenog limita.

Nemačka je poručila da je izuzetno zabrinuta zbog najave Irana da je počeo da obogaćuje uranijum iznad limita od 3,67 odsto.

- Snažno apelujemo na Iran da prestane sa svojim aktivnostima i promeni one koje nisu u skladu sa obavezama - rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Nemačke, prenosi Rojters.

Dodao je da je Berlin u kontaktu sa drugim potpisnicama sporazuma - Britanijom i Francuskom - kako bi se odlučilo o sledećim koracima.

Portparol britanskog Forin ofisa izjavio je da je Iran prekršio uslove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i da mora neodložno da obustavi svoje aktivnosti.

- Dok Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno sporazumu, Iran mora odmah da prekine sve aktivnosti koje nisu u skladu sa njegovim obavezama. U koordinaciji smo sa ostalim učesnicima sporazuma po pitanju narednih koraka po uslovima sporazuma - rečeno je u Londonu.

Odluku Irana a poveća nivo obogaćivanja uranijuma je osudio i francuski predsednik Emanuel Makron. On je potez Irana kvalifikovao kao "kršenje" sporazuma, rekao je neimenovani zvaničnik predsedništva Rojtersu.

Sa druge strane, iranski ministar spoljnih poslova DŽavad Zarif rekao je da sve mere koje je preduzeo Iran mogu biti povučene, ako evropske potpisnice sporazuma ispune svoje obaveze.

Zarif je na Tviteru napisao da je Iran preuzeo korake da bi zaštitio svoje interese u odnosu na "američki ekonomski terorizam".

- Svi takvi koraci mogu biti povučeni jedino kroz E3 sporazum (nuklearni sporazum Irana i zapadnih sila) - naveo je Zarif.

Sporazum sa Iranom potpisale su 2015. godine Nemačka, Francuska, Britanija, Rusija, Kina i SAD koje su se u međuvremenu jednostrano povukle i uvele Teheranu sankcije. 

Iran je saopštio da će pošto je istekao rok dat zapadnim zemaljama da ispune zahtev Irana i spreče sankcije SAD prema Iranu, Iran povećati obogaćivanje uranijuma kao i da će nastaviti sa smanjivanjem svojih obaveza iz sporazuma na svakih 60 dana.

Stručnjaci upozoravaju da povećanje obogaćivanja uranijuma i porast zaliha može dovesti do toga da Iran ima dovoljno materijala za pravljenje atomske bombe, a što Teheran kategorički negira tvrdeći da je reč o mirnodopskim svrhama.

U poslednjoj minuti diplomatskog pokušaja, francuski predsednik Emanuel Makron je u subotu telefonom razgovarao sa iranskim kolegom Hasanom Rohanijem, obećavši mu da će pokušati da nađe rešenje do 15. jula, kako bi se nastavio dijalog između Irana i zapadnih sila.

Napetosti su počele da rastu u maju kada su SAD poslale na hiljade dodatnih vojnika, nosača aviona i bombardera na Bliski istok, podseća agencija AP.

Potom je došlo do misterioznog požara na naftnom tankeru nedaleko od Ormuskog moreuza, napada pobunjenika, podržanih od strane Irana, u Jemenu na Saudijsku Arabiju i iransko obaranje američkog drona, što je sve dovelo do bojazni od šireg regionalnog konflikta, navodi AP.

Micotakis je novi lider Grčke, a izneo je jasan stav o Kosovu! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA