Najnovije

IPAK NE STIŽE SVEŽA KRV U SIRIJU: Nemci odbili da šalju trupe, SAD se uzda u druge saveznike!

Nemačka je odbila zahtev Vašingtona da rasporedi kopnene snage u Siriji dok američka vojska pokušava da smanji svoje prisustvo u regionu, opisujući taj predlog kao nespojiv sa berlinskom "dobro poznatom" politikom.

Nemačka vojska (Foto: Jutjub)

Specijalni predstavnik SAD za angažman Sirije DŽejms DŽefri potvrdio je u nedelju da je zatražio od njemačke vlade da obezbedi vojnike koji će zameniti deo američkih snaga koje su trenutno stacionirane u Siriji. On je rekao da je zahtev deo pripreme Vašingtona za eventualno povlačenje američke vojske u zemlji.

Berlin nije dugo čekao prije nego što je izdao "nein" svom transatlantskom savezniku.

"Kada kažem da vlada predviđa pridržavanje trenutnim merama protiv Islamske države, to ne uključuje kopnene trupe, kao što je dobro poznato", izjavio je glasnogovornik vlade Stefen Sajbert na konferenciji za novinare u ponedeljak.

Dok je Nemačka odbacivala tu ideju, DŽefri je uveren da će se drugi američki saveznici obavezati na slanje trupa u Siriju. Američki diplomata rekao je odbrani da očekuje da će u narednim sedmicama biti postignut sporazum koji bi uključivao koalicione snage koje bi zamenile američke trupe kada se povuku iz Sirije.

Odgovor ne bi trebalo da bude šok za Vašington. Nemačka je uglavnom oprezna zbog direktne vojne intervencije u Siriji. U maju prošle godine, kancelarka Angela Merkel je uverila javnost da Bundešver "neće učestvovati u mogućim vojnim akcijama".

Međutim, popunjavanje američkih trupa u Siriji će imati određene moralne i pravne opasnosti. Vojne snage SAD-a deluju u Siriji bez pristanka Damaska ili odobrenja UN-a, što je jednako nezakonitoj okupaciji.

Damask insistira da je zapadno vojno prisustvo u Siriji nelegitimno, obećavajući da će osloboditi “svaki centimetar” zemlje od nepozvanih stranih trupa.

Sirijska vojska se pridružila iračkoj u borbi protiv Islamske države! Više o tome OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA