Najnovije

PUTINOVO MOĆNO ORUŽJE: Osvrt na novu generaciju topova za ruska oklopna vozila

Velika brzina gađanja, efektivni domet i odlična probojnost su svojstva novog automatskog topa kalibra 57mm koji će zameniti pouzdane topove kalibra 30mm koji se nalaze u naoružanju borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera ruske armije. Varijante različitih bojevih modula/kupola koji će se montirati na oklopna vozila, predstavljene su na tek završenom međunarodnom sajmu naoružanja i borbene tehnike „Armija-2019“. O tome kakav će novi kvalitet doneti top u kalibru 57mm, pročitajte u nastavku teksta.

Armata (Foto: mil.ru)

Bivši SSSR je oklopnu kopponentu svojih jedinica (oklopna vozila) iz sastava Kopnene vojske i VDV opremao sa tri modela automatskih topova. Od 80-ih godina prošlog veka oklopna borbena tehnika kao što su BMP-2, BMD-2, BMD-3, BMPT, a takođe i udarni borbeni helikopteri Ka-50, Ka-52 i Mi-28N, naoružani su automatskim topom 2A42 u kalibru 30mm. Ovaj top je najmasovnije oružje te kategorije u jedinicama ruske armije. Dalje, što se tiče oklopne borbene tehnike BMP-3, BMD-4, BTR-80A, BTR-82A, ona je takođe naoružana automatskim topom u kalibru 30mm koji nosi oznaku 2A72. I treća varijanta automatskog topa u kalibru 30mm koji nosi oznaku 2A38 nalazi se u naoružanju hibridnih raketno-artiljerijskih PVO sistema „Tunguska“ i „Pancir-S1“.

Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, ovi topovi su demonstrirali visok stepen upotrebljivosti, posebno kada su u pitanju pouzdanost i preciznost. Međutim, kako sada stvari stoje, borbena tehnika nove generacije će najverovatnije biti opremljena novim oruđima u kalibru 57mm.

„Postoji tendencija ka povećanju vatrene moći automatskih topova“- rekao je za RIA Novosti glavni urednik časopisa „Arsenal Otadžbine“ Viktor Murahovski. Kako vreme ide, tako i potrebe unapređenja borbene tehnike linearno rastu. I potencijalni protivnik takođe ne stoji u mestu. Povećava se oklopna zaštita ciljeva koji se mogu naći na ratnom polju. Živa sila se oprema novim kompletima borbene opreme koja je u sebi sadrži balističku zaštitu sposobnu da zaustavi fragmente granata kalibra 30mm. Oklopna vozila lake i srednje kategorije se sve više ojačavaju dopunskom zaštitom koja se sastoji od ploča sa dinamičkim oklopom. I debljina oklopa se povećava, posebno u frontalnoj projekciji.Srednja i teška borbena tehnika je danas postala imuna na pogotke granata kalibra 30mm, praktično iz svih uglova dejstva, i bez obzira na razdaljinu od cilja.

„Kinžal“ za „Armatu“ ali i za „Bumerang“

Na sajmu naoružanja i vojne tehnike „Armija-2019“ prikazano je nekoliko tipova novih borbenih kupola/modula na kojima je integrisan novi 57-milimetarski automatski top. Tako je na primer teško borbeno vozilo pešadije na platformi „Armata“ naoružano novim topom u kalibru 57mm. NJegova brzina gađanja prelazi 80 granata u minuti, sa početnom brinom granate na ustima cevi od čak 1,500 m/sek. Borbeni komplet u jednom ovakvom modulu se sastoji od 80 granata kalibra 57mm.

Balistička svojstva ovog topa su takva da na daljini od 500 metara granate ispaljene iz njegove cevi mogu da probiju 120 milimetara oklopa pod uglom od 60 stepeni.

Sa ovim topom je spregnut mitraljez PKTM u kalibru 7,62mm, koji u borbenom kompletu ima oko 1,000 metaka. Na telu borbene kupole je montirano nekoliko lansera za dimne kutije koje se nalaze u sastavu kompleksa „Tuča“. Pored toga, na desnoj strani kupole se nalazi lanser u kome se nalaze dva kontejnera sa supersoničnim protivtenkovskim raketama 9M120 „Ataka“. Levo od topa kao i na vrhu kupole su vidljiva dva bloka opto-elektronske aparature. Borbena kupola je bezposadna i sa njom se direktno upravlja iz visokozaštićenog sektora vozila (oklopna kapsula) pomoću specijalnog pulta.

U aprilu ove godine, generalni direktor preduzeća „Voenno-promыšlennaя kompaniя“ Aleksandar Krasovicki je u intervjuu ruskim medijima rekao, da se bojevi modul „Kinžal“ razmatra i za ugradnju na perspektivni oklopni transporter – točkaš „Bumerang“, na osnovu čega će i ova kategorija vozila radikalno unaprediti faktor vatrene moći. Prema njegovim rečima, ova tehnička operacija će biti moguća, jer je bojevi modul „Kinžal“ po svojim gabaritima i drugim karakteristikama veoma pogodan za integraciju sa različitim platformama.

Po vazduhu i po zemlji

Takođe, na sajmu naoružanja u vojne tehnike je predstavljen borbeni modul/kupola AU-220M „Bajkal“ na bazi borbenog vozila pešadije BMP-3, čija modifikacija nosi oznaku „Derivacija-PVO“. Radi se o samohodnom PVO artiljerijskom kompleksu-guseničaru koji je namenjen za podršku jedinicama Kopnene vojske.

Tempo gađanja topa koji je montiran na modul AU-220M „Bajkal“ iznosi 120 granata u minuti. Početna brzina granate na ustima cevi dostiže 1,000 m/sek. Efektivni domet ovog topa je 12,000 metara, a borbeni komplet se sastoji od 80 granata. Top je sparen sa mitraljezom u kalibru 7,62mm PKTM, koji u borbenom kompletu ima 500 metaka. NJegov osnovni top predstavlja duboku modernizaciju protivavionskog topa AZP-57, koji je napravljen 40-ih godina prošlog veka. NJegova namena nije isključivo borba protiv vazdušnih ciljeva. Zahvaljujući snazi ali i brzini granate, ovo oruđe je izuzetno efikasno i protiv čitavog spektra zemaljskih ciljeva.

„Mogućnosti ovih topova su takve da oni znatno povećavaju efikasnost protivvazduhoplovne odbrane, naročito u borbi protiv udarnih helikoptera koji su inače veoma dobro oklopljeni“- napominje Murahovski. “Na bazi granate kal. 57mm je moguće napraviti navođenu municiji, koja će biti sposobna da promeni trajektoriju svog leta, i obezbedi precizan pogodak direktno u cilj ili njegovu neposrednu blizinu, što tehnički nije moguće izvesti sa granatama kalibra 30mm. Dalje, municija u kalibru 57mm prilikom svoje ekspolozije pokriva daleko širi prostor sa svojim fragmentima, što je izuzetno efikasno u borbi protiv minijaturnih vazdušnih ciljeva kakvi su npr. dronovi. U celini gledano, ovi problemi se veoma efikasno mogu rešiti sa topovima visoke balistike koji upotrebljavaju granate ovog kalibra“.

U februaru ove godine generalni direktor kompanije CNII

„Burevestnik“ Georgi Zakameni koja radi na projektu „Derivacija-PVO“ je izjavio, da njihov modul AU-220M „Bajkal“ se uspešno može integrisati i na vazduhoplovnu i pomorsku borbenu tehniku. NJegova primena na perspektivnoj i modernizovanoj oklopnoj borbenoj tehnici će povećati ukupnu vatrenu moć motostreljačkih jedinica. U ovom času ne postoji oklopno borbeno sredstvo kao što je oklopni transporter ili borbeno vozilo pešadije, koje može da preživi udar granate kalibra 57mm ispaljene iz topa AU-220M.

Nejasna sudbina modernizovane kupole „Epoha“

Treći bojevi modul naoružan automatskim topom kalibra 57mm, jedan je od varijanti bezposadnih kupola „Epoha“. Kada se po prvi put pojavio, ovaj modul je bio opremljen automatskim topom 2A42 u kalibru 30mm, međutim na sajmu „Armija“ je uskoro predstavljen sa novom konfiguracijom lakog jurišnog vozila opremljenog jačim topom (LŠO-57).

Projekat LŠO-57 je isprva bio zamišljen kao laki vučni automatski bacač granata za jedinice VDV-a. Međutim, njegova serijska proizvodnja sa tom specifičnom namenom nikada nije započela, a projekat se transformisao u izradu automatskog artiljerijskog sistema koji će se montirati na oklopnu tehniku. Na sajmu „Armija-2017“ predstavljena je maketa modernizovane borbene kupole „Epoha“ na šasiji borbenog vozila pešadije BMP-3. Pored automatskog topa, daljinski upravljana kupola je naoružana i sa lanserima vođenog protivtenkovskog raketnog sistema „Kornet“.

„Razvojni konstruktori vide LŠO-57 kao artiljerijski kompleks umerene balistike – rekao je vojni ekspert Viktor Murahovski. „Ovo oruđe je pre svega namenjeno za borbu protiv neprijateljske žive sile, dok protiv oklopne tehnike nije tako efikasno. Međutim, pitanje je šta će se na kraju sa ovim projektom desiti, pošto je prošlo već dugo vremena od kada se pojavio, a i dalje je njegova sudbina nejasna.“

DŽihadisti ponovo prete Zapadu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA