Najnovije

PANDORINA KUTIJA JE OTVORENA: Kad se opozicionar Vučić sastajao sa strancima nije bio špijun u tabloidima!

Otvaranjem dokumenata sa oznakom "državna tajna" predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naveo da je kao opozicioni političar redovno bio u kontaktu sa ljudima iz stranih ambasada.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

Zašto se onda, od kada je on na vlasti, bilo koji opozicioni političar kada ode na sastanak u bilo koju ambasadu, predstavlja kao izdajnik Srbije i zaverenik u rušenju aktuelne vlasti?

Svaki kontakt predstavnika opozicije sa stranim diplomatama se prati i objavljuje u tabloidima, uz epitete da je reč o izdajnicima, stranim plaćenicima, onima koji rovare protiv sopstvene zemlje.

Pre nešto više od sedam godina u poziciji opozicionog političara bio je sadašnji predsednik Aleksandar Vučić. Da su mu kontakti sa strancima bili redovna aktivnost, sam priznaje.

"Ali sam naravno radio sa ljudima iz ambasade najnormalnije, kao predstavnik stranke, i tad je već SNS bio osnovan", priznao je predsednik u jutarnjem programu TV Pinka, kada je čitao dokumenta sa oznakom državna tajna.

Međutim, tabloidi tada nisu izveštavali o tim Vučićevim susretima.

"To u normalnim zemljama nije tema za javnost. Ta sfera normalnosti je tek u Vučićevo vreme postala tabloidna tema i dugme za pritiskanje opozicije sa predznakom veleizdaje ili ne znam čega", kaže novinar Đorđe Vlajić.

O Vučićevim nekadašnjim kontaktima nije se izveštavalo. Ipak, sve se promenilo kada je sam počeo da otvara dosijee sa oznakom "državna tajna" i navodi imena stranaca sa kojima se često čuo, između 2007. i 2012. i koje je, kako tvrdi, BIA pratila, da bi zapravo saznala šta on smera.

Burne reakcije stigle su najpre od nekadašnjeg presednika države, koji kaže da Vučić sada druge optužuje za ono što je zapravo sam radio.

"Sada smo otvorili pandorinu kutiju", komentariše čitav slučaj bivši predsednik Boris Tadić.

"Olega Zizu, ruskog diplomatu, kojeg su pratili kao pripadnika obaveštajne službe strane države, bivšeg Suzaninog verenika Žordža Urioa, kao pripadnika obaveštajne službe Francuske", otkrio je Vučić s kim se sastajao i ko je prisluškivan dok je bio opozicionar.

"Žorž Urio je zvanični predstavnik obaveštajne službe Francuske bio u Francuskoj ambasadi", ističe Tadić.

"Ja sam se sastao sa ljudima koji su bili prvi sekretari, ili zamenici ambasadora, ja nisam bio ni predsednik stranke, to je bio moj nivo. To naše službe po nekada mogu da tumače da su pripadnici obaveštajnih službi", usledilo je objašnjenje Vučića.

Tadić je posle toga uz osmeh kazao: "Dobro, evo nemam šta da kažem. Dakle, radilo se o mreži obaveštajaca, neki od njih bili su zvanično ugrađeni u ambasadu".

“Obaveštajcima na vizit karti ne piše obaveštajac, već se obično predstavljaju kao sekretari ili referenti ambasada”, kaže novinar Filip Švarm.

"Oni se sastaju sa svima, političarima i novinarima. Najgore da pređemo u mentalitet Balkanskog špijuna", kaže Švarm.

Upitan zašto se strani obaveštajci sastaju sa političarima i novinarima, odgovara da obaveštajce zanimai ono što ne piše u novinama. A sve št o rade, rade u interesu zemlje iz koje dolaze, dodaje Švarm.

Ništa manje kontroverzi ne izaziva ni spominjanje domaćih imena.

"Sa Markom Čadežom, današnjim predsednikom Privredne komore, verovali ili ne, tako da su pokrivali taj odnos prema Nemačkoj, zato što je on radio u nemačkoj ambasadi. To je verovatno bio osnov. Vladimir Božović koji je bio indikativan kao dostavljač informacija Crne Gore", otkrio je dalje Vučić detalje iz tajnih dokumenata.

Tadić kaže da predsednik Vučić nije otkrivao samo strance, nego i domaće obaveštajce.

"Kada se promeni vlast ovo će biti potpuno demontiran sistem, pa će se videti i koga je imenovao na važne funkcije u državi, da li su među njima dokumentovani pripadnici stranih obaveštajnih službi", poručio je Tadić.

Tokom iznošenja delova tajnih dosijea tih ljudi, Vučić nije naveo sa kim su oni još bili u kontaktu i šta su službe sve zabeležile o njima, već je sam rekao da je iznosio samo delove koji se tiču njega.



Pročitajte OVDE kakav je savet Danijel Server dao Ivici Dačiću.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA