Najnovije

VUKOSAVLJEVIĆ BRUTALNO ODBRUSIO HRVATIMA: Kada se rodio Tesla, Hrvatske nije ni bilo!

Kako je Srbin, rođen u Austrijskoj carevini, u okviru Vojne krajine, u vremenu kada od države Hrvatske nema ni nagoveštaja, zanimljivim pseudoistorijskim inžinjeringom, postao "hrvatski izumitelj"? - pita ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević reagujući na tvrdnju njegove hrvatske koleginice Nine Obuljen Koržinek da je "Nikola Tesla hrvatski naučnik srpskog porekla".

Vladan Vukosavljević (Foto: Jutjub)

Hrvati bi da prisvoje Nikolu Teslu kao svog za potrebe svetske izložbe (EKSPO) koja će se sledeće godine održati u Dubaiju.

Ministar Vukosavljević u odgovoru ministarki Obuljen Koržinek navodi da pridev "hrvatski" neće Srbinu Nikoli Tesli oduzeti ništa od njegove večne slave, ali da takvu interpretaciju smatra "nelogičnom, istorijski neutemeljenom, detinjastom i proizvoljnom".

- U svom brzom i pomalo brzopletom odgovoru na saopštenje Ministarstva kulture i informisanja Srbije, ministarka Obuljen Koržinek povišenim tonom reaguje na jednostavne istorijske činjenice i javnosti nudi svoje, mada pretpostavljam i viđenje zvanične Hrvatske u vezi sa temom - navodi Vukosavljević. - Izaći ćemo u susret predlogu hrvatske ministarke da se "okrene činjenicama, a ne mitovima".

A činjenice, navodi ministar Vukosavljević, kažu sledeće:

- Nikola Tesla rođen je 1856. godine u selu Smiljan u Austrijskom carstvu, u okviru područja koje se zvalo "Vojna krajina" i koje je, skoro isključivo, bilo naseljeno Srbima. Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a kršten je u srpskoj pravoslavnoj Crkvi Svetih Petra i Pavla u Smiljanu. Dakle, jasno je šta je bio po nacionalnosti, što ni ministarka Obuljen Koržinek ne osporava.

Vukosavljević kaže da nam ostaje da vidimo šta ministarka misli kada kaže da se "Hrvatska s poštovanjem seća jednog od svojih najvećih izumitelja".

- Država Hrvatska se u međunarodno priznatom kapacitetu prilično kasno popela na istorijsku scenu i razumem težnju da se u retroaktivnom smislu trudi da popuni razne diskontinuitete, ali verujem da ima dovoljno uglednih Hrvata u istoriji da odgovore na te identitetske potrebe mlade države.

Vukosavljević navodi i to da će ministarkinu tvrdnju da "Srbija ne prestaje sa falsifikovanjem istorije..." pripisati trenutnom padu koncentracije i da neće odgovoriti onako kako to taj "klevetnički i intelektualno nepošteni stav" zaslužuje.

- Uzvratiću ministarki istovetnim savetom da se okane mitova i da se upozna sa biografijama i radom Ruđera Boškovića, Ivana Gundulića, Petra Preradovića i mnogih drugih. Autentična hrvatska kultura ima veliki broj značajnih predstavnika, kojima može da se diči i lokalno i globalno - zaključuje Vukosavljević.

Nema nikakvih pomaka u vezi sa zabranom mog ulaska na KiM, rekao je danas humanitarac Arno Gujon! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA