Najnovije

BROJAĆE NAM I KRVNA ZRNCA: Prolazićemo rigorozan test za ulazak u EU!

Građani Srbije i još 61 zemlja uskoro će morati da prođu rigorozan test, a uz to i da plate ako žele da uđu u zemlje šengen-zone. Na spisku za provere, koje maltene idu do prebrojavanja krvnih zrnaca, nalaze se sve zemlje čiji državljani bez vize ulaze u EU.

Savet Evrope (Foto: consilium.europa.eu)

Detaljne informacije o programu ETIAS (Evropski sistem za odobravanje putovanja) mogu se naći na sajtu ovog programa, a ovakva procedura ulaska u zemlje šengen-zone startovaće od 1. januara 2021, po kojoj će taksu od sedam evra morati da plate podnosioci zahteva stariji od 18 i mlađi od 70 godina.

Na stranici ETIAS pojašnjeno je da će građani 62 zemlje pre putovanja u neku od zemalja EU morati da popune onlajn-zahtev, u koji će unositi lične podatke, ali i dati informacije kao što su zdravstveno stanje, kriminalna prošlost, putovanja u zemlje zahvaćene ratom. Takođe, da bi dobili ETIAS dozvolu, građani će morati da navedu i podatke o svim prethodnim zaposlenjima, kao i u koje zemlje EU su ranije putovali.

Ovo ćete morati da popunite

- Ime, prezime, datum i mesto rođenja

- Adresa, mejl, broj telefona

- Informacije o obrazovanju i kompletnom prethodnom radnom iskustvu

- Koja je prva zemlja EU u koju ćete ići

- Informacije o zdravstvenom stanju

- Da li ste putovali u zemlje zahvaćene ratom

- Države odakle ste deportovani ili vam je odbijen zahtev za ulazak

- Da li u porodici imate počinioce krivičnih dela

- Ako ste u rodbinskim odnosima sa državljaninom zemlje članice EU, morate podneti dokaz o tome

Na sajtu se navodi da će za popunjavanje zahteva biti potrebno oko 10 minuta, a da će 95 posto podnosilaca zahteva dobiti odgovor na mejl u roku od nekoliko minuta. Međutim, ukoliko sistem utvrdi da podnosilac predstavlja bezbednosni rizik, zahtev će biti ručno obrađen i u tom slučaju odgovor bi trebalo da stigne u roku od 96 sati (četiri dana) ili maksimalno dve sedmice.

ETIAS dozvola važiće tri godine ili do isteka pasoša i sa njom će građani moći neograničeno da ulaze u zemlje Evropske unije, s tim da ne ostanu u kontinuitetu duže od 90 dana u periodu od 180 dana. Na stranici ETIAS posebno je naglašeno da pasoš mora važiti još najmanje tri meseca od dana planiranog putovanja.

Činjenice

- Sedam evra iznosiće taksa za svaku prijavu. Može se platiti debitnom ili kreditnom karticom. Mlađi od 18 i stariji od 70 godina ne plaćaju taksu

- Tri godine će važiti ETIAS ili do isteka putne isprave

- Ko bude odbijen, dobiće napismeno razlog zašto nije dobio dozvolu i može da se žali

- Sa ETIAS dozvolom prvo se mora ući u zemlju koja je u prijavi navedena kao prva za posetu. Posle toga se može ići u bilo koju zemlju šengen-zone

- Ko ima šengen-vizu, nije mu potrebna ETIAS autorizacija

U EU sa ovom dozvolom možete ući u zemlje potpisnice šengenskog sporazuma i izaći iz njih. Ne sme se ostati duže od 90 dana u periodu od pola godine.

Dačić hitno sazvao srpske ambasadore! Više o tome OVDE.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Igor Marinković - Vučić će završiti u zatvoru zbog izdaje Kosova?!

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA