Najnovije

PAPA ODLUČUJE O SUDBINI GRAČANICE I PEĆKE PATRIJARŠIJE! Šiptari otimaju srpske svetinje na Kosmetu i pokatoličiće ih

Vatikan će čuvati srpske svetinje na Kosovu? Koliko god da ova rečenica izgleda nemoguće, verovali ili ne istinita je.

Gračanica (Foto: Jutjub)

Naime, Vlada Srbije pisala je Vatikanu i zamolila papu Franju da zaštiti srpske pravoslavne svetinje na Kosovu.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević predao je Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu Đanfranku Ravasiju povodom nedavnog incidenta na Kosovu i Metohiji koji su izazvali albanski biskupi služeći misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja, Vukosavljević je u pismu pozvao kardinala Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako "albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene države Kosovo ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda".

Navodeći da Srbija i Vatikan neguju "naglašeno dobru saradnju", ministar je podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva "Santa Maria del Monte Nuovo" za zapadne vernike čiji ostaci i danas stoje na novobrdskim iskopinama i dodao da bi albanski vernici mogli da urede taj lokalitet i koriste ga po želji.

- Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa - naveo je ministar u pismu.

Ovo pismo samo je početak aktivnosti Vlade, kako saznaje Espreso, a sve u cilju da se zaštite crkve i manastiri SPC širom Kosova.

- Na delu je pokušaj Albanaca iz Prištine da srpske svetinje predstave kao katoličke i da tako praktično konfiskuju čitavu imovinu SPC. Prvi takav gest uradio je Ramuš Haradinaj koji je nemačkom ambasadoru u Prištini crkvu Svetog Nikole na Novom Brdu predstavio kao katoličku tekovinu - otkriva izvor iz Nemanjine.

Prema njegovim rečima sledeće svetinje koje će se naći na udaru Albanaca biće Pećka patrijaršija i Gračanica.

Perišić otkrio Đinđićevu strategiju pomoću koje je DOS srušio Miloševića. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Espreso

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA