Najnovije

BIVŠI ŠEF CIA IMA NOVU IDEJU: Srbija mora da dobije sever KiM, ali i Republiku Srpsku!

Kosovska kriza mogla bi da bude rešena tako što će centralnoj Srbiji biti pripojen sever Kosova i Metohije, srpskim svetinjama na jugu treba dati poseban status pod kontrolom UN, izjavio je Stiven Majer, bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan.

Stiven Majer, bivši šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) za Balkan (Foto: Jutjub)

On upozorava da je Kosovo “zamrznuti konflikt koji može lako da eksplodira” i da ne vidi način da se iz njega drugačije izađe osim da se naprave ustupci. Prema njegovim rečima, ukoliko se potegne tema severa Kosova, onda tema mora da bude i pravo na samoopredeljenje Srba u Republici Srpskoj.

Majer naglašava da se dijalog Beograda i Prištine mora nastaviti pod drugačijim političkim okolnostima.

“Beograd i Priština moraju da razgovaraju bez posrednika. Briselski sporazum je mrtav, i ako Beograd i Priština sada žele napredak moraju da poruče velikim silama da se ne mešaju. To važi i za Ameriku, i za EU i za Rusiju”, rekao je Mejer, pa dodao:

“Mislim da po konačnom sporazumu oblast severno od Ibra mora da pripadne Srbiji. I mislim da će Srbiji biti ekstremno teško, ako ne i nemoguće da povrati ostatak Kosova. Sveta i istorijska mesta srpske zajednice južno od Ibra moraju da budu pod posebnim međunarodnim nadzorom, verovatno Ujedinjenih nacija.

On dodaje da, ukoliko se potegne pitanje oblasti severno od Ibra, moraju se na sto staviti i druge teme. 

“U nekoj daljoj budućnosti i Republika Srpska mora biti tema. Poenta je da sadašnji putevi ne vode nikuda. Setite se američkih uplitanja, svaki put kada su se SAD ovde pojavile, bio je haos. Američki političari zaista ne razumeju dubinu i razmere sadašnje etničke dinamike”, naglašava Majer.

General Vladimir Lazarević kaže da je ovo najzad jedina izjava sa Zapada koja pominje i interese i prava srpskog naroda. 

“Kamo sreće da i najodgovorniji međunarodni činioci počnu da razmišljaju o rešavanju “srpskog nacionalnog pitanja”. I njima mora biti jasno da bez rešavanja tog pitanja nema mira u ovom delu Evrope. Naravno, nije loša ideja da Beograd i Priština sami rešavaju probleme, bez mentora”, zaključuje Lazarević.

Pročitajte OVDE kako je Marko Đurić odgovorio na postavljanje zastave tzv. Kosova na Novom Brdu.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA