Najnovije

MAKEDONCI TVRDE: Ni srpski ni albanski, Skenderbeg je makedonski junak

Povodom teksta "Nije nacionalni heroj albanskog naroda, nije njihov ujedinitelj i nije Albanac: Skenderbeg je Srbin!" autora penzionisanog pukovnika Midraga Jevtića usledila je reakcija iz Skoplja.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Naime, Georgije Aritonoski, sociolog i mas.med. komunikolog, tvrdi da je Skenderbeg makedonski junak i da nema veze sa Srbima i Albancima.

- Delim vrednosti slovenskog sveta, ali ono što je napisao pukovnik Jevtić je proizvoljno i neutemeljeno faktima i činjenicama o Georgiju Kastriotu,koji je u kolektivnoj memorii Mijaka, Makedonskog plemena u zapadnoj Makedoniji, a odakle sam i ja poreklom. Preporučujem da pročitate dela dr Petra Popovskog “Ukradena istorija”, “Poreklo Mijaka” i “Georgije Kastrot” – piše Aritonski. 

On postavlja pitanje “od kuda Srbi kod Debra?”  

- Car Samuilo je osvajao samo dvesto godina prije Georgija sve do Zadra. Matija (današnja Albanija) je bila naseljena Mijacima većinski na severu je došao do Dunava. Nigde ne pominje Srbe. Jedino Zetu, gde baca u tamnicu kralja pa posle za njega udaje ćer Kosaru. Svetigrad je posle uništenja i bukvalno pogrom Mijaka. Mijaci beže na planine ili su silom prevedeni u islam i asimilirani kao albanci. Georgija Kastriot je Mijak i to se lako može dokazati faktima – tvrdi Aritonski.

Tekst pukovnika Midraga Jevtića možete pročitati OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA