Najnovije

URADIĆE SVE ŠTO PUTIN KAŽE: Evo kako Rusija širi uticaj na tri kontinenta uz pomoć privatne armije!

Da je Rusija uveliko prisutna u Centralnoafričkoj Republici, nije tajna. Ulice su pune propagandnih plakata na kojima piše "Rusija: ruku pod ruku sa vašom vojskom!"

Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Lokalna radio stanica pušta ruske balade i časove ruskog jezika. Novi regruti u vojsci se obučavaju na ruskom, koriste rusko oružje. Ali ruska kampanja u ovoj zemlji razorenoj ratom nije nimalo iskrena, jer koristi kombinaciju vojnih plaćenika i pametnih odnosa sa javnošću kako bi se povećao uticaj Moskve, nadmašili rivali i ponovo se Rusija predstavila kao glavni igrač u regionu.

Ovu ambicioznu vožnju u srce Afrike sponzoriše Jevgenij Prigožin - oligarh toliko blizak Kremlju i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, da je poznat kao "Putinov kuvar".

SAD su ga sankcionisale zbog finansiranja Internet agencije za istraživanje koja se umešala u predsedničke izbore 2016. godine. Prigožinov konglomerat uključuje kompaniju pod nazivom "Lobaye Invest" koja finansira radio stanicu u Centralnoafričkoj Republici (CAR). Takođe finansira obuku vojnih regruta u CAR od strane oko 250 ruskih plaćenika, a još više ih je na putu.

"Lobaye Invest" zauzvrat dobija izdašne koncesije za kopanje u rudnicima dijamanata i zlata u zemlji prepunoj prirodnih bogatstava, minerala i plemenitih metala.

Prigožin se smatra osnivačem "Vagnera", organizacije privatne vojske čiji su vojnici već poznati po učešću u ratovima u Siriji i istočnoj Ukrajini.

Jedan od njegovih saučesnika, vojni veteran Dmitrij V. Utkin vodi tu kompaniju.

“Ja sam plaćenik, 90 odsto zaposlenika kompanije su kao ja, motiviše ih novac”, rekao je bivši plaćenik "Vagnera" u razgovoru za Si-En-EN.

On je ratovao u Siriji, a predstavio se kao "Oleg".

“To je borbena jedinica koja će učiniti sve što Putin kaže”, kaže "Oleg".

To je optužba koju Kremlj negira. Putin je u junu o plaćenim vojnicima u Siriji rekao:

"Ti ljudi rizikuju svoje živote i u velikoj meri to je doprinos u borbi protiv terorizma ... ali to nije ruska država, nije ruska vojska”.

Ali analitičari kažu da je nezamislivo da bi "Vagner" postojao bez Putinovog odobrenja. Zaista, njegov kamp za obuku u Molkinu na jugu Rusije povezan je sa ruskom bazom specijalnih snaga, koju čuvaju redovni vojnici.

"Jedini način da se uđe u 'Vagnerove' barake jeste kroz prolaz kojim upravlja ruska vojska, zato što one zapravo pripadaju ruskim specijalnim jedinicama", navodi Si-En-En.

Prigožin je ranije negirao da je povezan sa "Vagnerom".

Niti on, niti bilo ko iz njegovih kompanija nije hteo da govori, ali čini se da je nakon pridobijanja bogatstava u Ukrajini i Siriji oligarh okrenuo pažnju ka Africi, sa različitim saradnicima i kompanijama podružnicama koje rade u Libiji, Sudanu i Centralnoafričkoj Republici.

Valerij Zaharov, bivši vojni obaveštajni oficir koji je ratovao u Čečeniji 1990-ih i sada je zadužen za obuku vojske u Centralnoafričkoj Republici.

On svoju ulogu vidi na jednostavan način.

“Rusija se vraća u Afriku. Bili smo prisutni u mnogim zemljama za vreme Sovjetskog Saveza, a Rusija se vraća na isti položaj. Još imamo veze i pokušavamo da ih ponovo uspostavimo”, rekao je on.

Međutim, on tvrdi da radi za Centralnoafričku Republiku, a negira da ikakve veze sa tim imaju Prigožin i "Vagner".

Ali njegova uloga u zemlji je pomalo nejasna. Zaharov jerekao da radi kao savetnik za bezbednost predsednika Centralnoafričke Republike Faustina Tuaderu.

“Isplaćuje mi platu, dakle, radim za njega”, rekao je Zaharov.

Tvrdi da se nikada nije sreo sa Prigožinom i insistira na tome da "Vagner" ne posluje u CAR. Ali, Si-En-EN je pribavio dokumente koji pokazuju da je Zaharovog makar jednom isplatila jedna od Prigožinovih kompanija "M-Finans" u julu 2018. godine.

Predsednik Tuadero je rekao da Rusija pruža podršku njegovoj vojsci, ali je rekao da ona nema uticaja u drugim sektorima.

Međutim američki medij je objavio dokumente koji pokazuju da je "Lobaje Invest" osvojio prava na kopanje na sedam lokacija za traženje dijamanata i zlata.

Si-En-En je posetio i mesto Java gde se nalazi veliki rudnik zlata, a gde su stanovnici rekli da su Rusi počeli da dolaze pre više od godinu i po dana.

"Po napuštanju Jave videli smo džip bez registracije i četiri muškaraca unutra, neuobičajen prizor u toj oblasti. Automobil se odvezao dok smo prilazili, a trojica od četvorice muškaraca su krili lica od kamera. Vozilo se ponovo pojavilo blizu naše baze u obližnjem gradu i opet projurilo kad smo ga videli. Lokalni šef policije je rekao da ih je saslušavao i potvrdio je da su Rusi. Sa fotografija koje smo videli, prepoznali smo jednog od njih kao prevodioca koji radi za jednu od kompanija Prigožina".

Širenje uticaja i bogaćenje

Ruski plaćenici prvi put su se pojavili u Ukrajini 2014. godine. Od tada su se proširili na tri kontinenta, često ciljajući nestabilne zemlje, gde Rusija pokušava da pojača svoj uticaj. Privatne vojne kompanije zvanično su zabranjene u Rusiji. Teško je tačno proceniti koliko ima privatnih plaćenika.

Međutim, Si-En-EN je nezavisno potvrdio da ih ima najmanje nekoliko stotina.

Mnoge zemlje u kojima su aktivni ruski plaćenici imaju velike zalihe prirodnih resursa. U Sudanu i CAR, kompanije povezane sa Prigožinom imaju pravo na istraživanje rudnika zlata i dijamanata. U Siriji su plaćenici "Vagnera" osiguravali naftna polja u zamenu za procenat profita.

Pročitajte OVDE šta je Sergej Šojgu rekao o postavljanju ruskih raketa u Evropi i Rusiji.

Izvor: Blic

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube