Najnovije

POJAČAVA SE POLITIČKA KRIZA U SRBIJI: Opozicija prekida razgovore sa SNS, proglašava se bojkot izbora

Savez za Srbiju će možda danas napustiti razgovore sa predstavnicima vlasti i objaviće kraj svog učešća na okruglim stolovima. To bi mogao biti uvod da se 15. septembra proglasi bojkot predstojećih opštih izbora.

Ilustracija (Foto: Jutjub)

Na takav rasplet ukazuje i jučerašnje saopštenje ovog opozicionog bloka. Savez za Srbiju predložiće organizatorima trećeg okruglog stola vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka da se na dnevni red stavi jedan obavezujući dokument, navodi se u saopštenju.

Naime bi se svi potpisnici, kao parlamentarne političke stranke, obavezali da će do 15. septembra doći do promena u Radio-televiziji Srbije i u Regulatornom telu za elektronske medije kroz zakonitu skupštinsku proceduru, u skladu s preporukama stručnog tima „1 od 5 miliona“.

„Ako to vlast prihvati, onda ima smisla nastaviti razgovore i dogovore oko preostalih uslova za slobodne izbore“, piše u saopštenju. Dodaje se da ukoliko vlast danas ne bude spremna da prihvati takav dogovor, to znači da ne želi nikakav dogovor.

„A posebno ne žele ništa da promene u sferi slobode medija koja je ključni preduslov za fer i poštene izbore. U tom slučaju dolazi vreme za proglašenje bojkota nastupajućih izbora“, navodi SZS.

Ovaj blok ocenjuje da format okruglih stolova vlasti i opozicije na FPN ne približava onome što traže opozicija – potpisnici „Sporazuma s narodom“ i organizatori protesta „1 od 5 miliona“. SZS kaže i da su ti skupovi „neobavezujući“, a da teme nisu iz preporuka Stručnog tima protesta.

„Veoma poštujući organizatore i strukovna udruženja koja učestvuju na okruglim stolovima na Fakultetu političkih nauka, dužni smo da uoči trećeg okruglog stola konstatujemo da nas ovaj format ne približava onome što je traženo od strane opozicije, potpisnika Sporazuma sa narodom i organizatora protesta „1 od 5 miliona“, piše u saopštenju.

SZS navodi da mora doći do direktnih pregovora vlasti i opozicije koji bi bili okončani obavezujućim zajedničkim dokumentom koji bi potpisale obe strane i koji bi se primenjivao odmah, u potpisanim rokovima.

„Ako toga nema, onda je svako učestvovanje predstavnika vlasti u bilo kakvim okruglim stolovima i drugim razgovorima, samo fingiranje i odugovlačenje kako bi se potrošilo vreme do izbora bez ikakvih suštinskih ustupaka“, smatra SZS.

Treći okrugli sto o izbornim uslovima koji se održava danas (ponedeljak) na FPN biće posvećen pristupu medijima i njihovoj kontroli. U uvodnom delu govoriće dekan FPN Dragan Simić i direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević, dok će analize stanja predstaviti CRTA, CeSID, Transparentnosti Srbija, Asocijacija medija i Lokal pres. Taj deo biće otvoren za medije i biće prenošen u sobu za novinare. Nakon toga sledi zatvoreni deo, pa onda izjave za medije učesnika.

U ime Saveza za Srbiju trebalo bi da učestvuju Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji su predstavljali ovaj blok i prethodna dva puta, na okruglim stolovima 30. jula i 9. avgusta. Izostaće članica SZS Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, koja nije imala predstavnika ni 9. avgusta, protiveći se tome što je skup bio zatvoren za javnost. Dolazak su potvrdile i LDP i LSV.

Nezavisno udruženje novinara Srbije najavilo je da će prisustvovati samo delu koji je otvoren za medije, dok je Udruženje novinara Srbije saopštilo da neće doći.

Antonijević: Još dva skupa

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević je najavio još dva okrugla stola posle onog koji će se održati u ponedeljak, a njihove teme će biti birački spiskovi i pravo birača da na izborima učestvuju bez pritiska. Upitan o mogućnosti da Savez za Srbiju ne učestvuje na okruglom stolu, Antonijević je za RSE rekao da se otvara izuzetno značajna tema i da je dovoljna motivacija svim političkim strankama da se pojave ako žele ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje i ako žele da se mediji urede na drugačiji način.

Da li Vučić nosi pancir saznajte OVDE.

Izvor: Danas

Bonus video

Parlament ili Pozorište, šta čeka Srbiju?

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA