Najnovije

DODIK OŠTRO PORUČIO: NATO je neprihvatljiv za Srbe! Imamo principe koji ne mogu biti poništeni!

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP) i istakao da je NATO za Srbe neprihvatljiv.

Srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik (Foto: Jutjub)

Trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšić, Dodik i Šafik DŽaferović, odlučili su da otkažu za danas zakazane dve sednice tog tela na kojima je trebalo da se odlučuje o ANP, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, te o izboru mandatara za sastav novog Saveta ministara.

Nakon te odluke, Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva BiH, ali da bi glasao protiv.

"Nema potrebe da razgovaramo o ANP, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rešavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke koje ne mogu biti poništene", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naveo je da je nakon odluke o skidanju sa dnevnog reda ANP, bilo iluzorno održati vanrednu sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran mandatar za novi Savet ministara.

BiH još nije formirala Savet ministara iako je prošlo deset meseci od Opštih izbora u toj državi, pa je Dodik ponovo ukazao na potrebu hitnog formiranja tog saveta.

Dodik je naveo da nije u pitanju "kupovina vremena", da se sadašnjom situacijom ništa ne rešava i da BiH ulazi u novi zastoj.

On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP.

Dodao je da je neprihvatljiva i odrednica "nacionalni" u Godišnjem nacionalnom planu, jer u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

Angela Merkel želi Zapadni Balkan u EU. Pročitajte OVDE šta o tome kaže nemačka kancelarka.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA