Najnovije

DAČIĆ BEZ PARDONA: Prištini nije mesto u Helsinkiju, ali ih je zvala Mogerini!

Pozivom Prištini da učestvuje na skupu u Helsinkiju na koji su pozvane zemlje kandidati za članstvo u EU, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pokušava da napravi predsedan koji bi Beograd morao da prihvati, što se svakako neće desiti, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ivica Dačić (Foto: Jutjub)

Mogerini je prvi put, na kraju svog mandata, promenila praksu i pozvala Prištinu na taj sastanak, podsetio je Dačić, i dodao da je zbog Prištine promenila format održavanja skupa i rekla da je pozvala na njega i "partnere".

- U formalnom smislu to neće narušiti naš principijelni stav, jer će biti primenjen Gimnih format, odnosno istaknuto samo ime i prezime učesnika bez državnih obeležja. Ali, suštinski gledano, to je bilo poptuno nepotrebno jer ima mnogo sastanaka na kojima Kosovo učestvuje i ne treba da bude na mestu do koga razvojem nije stiglo - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, taj sastanak u Helsinkiju i pored učešća Prištine neće biti prilika da se razgovara o nastavku djialoga Beograda i Prištine.

- Neće se tamo razgovarati o dijalogu jer je to sastanak koji se dešava jednom u šet meseci kada predsedavajući EU organizuje sastanak ministara spoljnih poslova koji vodi visoki predstavnik u ovom slučaju Federika Mogerini - rekao je Dačić, i dodao da upravo visoki predstavnik šalje poziv i dodatnim učesicima.

On je upitao i "zbog čega bi Kosovo bilo nagrađeno kada nisu ispoštovali ni berlinske zaključke, ni briselski sporazume, ni mnoge druge dogovore, a uveli su i takse čime su direkno ubili dijalog", upitao je Dačić i podsetio da je i Španija zbog tog poziva protestovala.

- Beograd će ići na stastanak, ne zato što mislimo da Kosovo treba da učestvuje već da bi, ako su promenili format i ako će se korostiti Gimnih formula, ostavili do znjanja da Beograd ne gleda sa odobravanjem na takav potez - rekao je Dačić.

On smatra da je Mogerini pozvala Prišitnu da ne bi rekli da ništa nije uradila za njih.

- I eto, pozvala ih je. Do sada ih je pozivala na ručak, a sada na formalni sastanak ali promenivši naziv da nisu kandidati već partneri - rekao je Dačić, uz ocenu da su to sve igre koje ne donose nikakvu korist, samo donose političku štetu.

Kosnet pozdravio raspuštanje prištinskog parlamenta! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA