Najnovije

SKANDALČINA SRPSKE TRGOVINE: Po prodavnicama roba sa etiketom "uvoz sa Kosova"! Ovo je direktno kršenje Ustava!

Na rafovima može da se pronađe u legalnoj prodaji preliv za kolač, sijalice, kafu na čijim deklaracijama piše da su uvezeni sa Kosova, što je, kako tvrde u Ministarstvu trgovine, grubo kršenje zakona.

Prodavnica (Foto: pixabay. com)

Pojedini trgovinski lanci prodaju proizvode na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova".

Da stvar bude još gora, sve namirnice koje se sa ovakvom oznakom nađu na rafovima radnji u prodaju su dospele nezakonitim putem, jer Ministarstvo trgovine svojim zvaničnim i istaknutim preporukama ne prepoznaje ovakav način uvoza niti oznaka. Na rafovima se uglavnom sa deklaracijom ovog tipa mogu naći kafa, sijalice, prelivi za kolače, keks...

Podsetimo, naša država i Ustav, ne priznaju Kosovo kao zasebnu državu, te samim tim ova vrsta poslovanja nije u skladu sa zakonom.

Pored kršenja zakonskih normi, ovakav način poslovanja i deklaracije po kojima se Kosovo tretira kao zasebna država ili još gore, da uvozimo nešto sa sopstvene teritorije, smetaju i ogromnom broju potrošača u Srbiji, koji svoje nezadovoljstvo i revolt iskazuju na društvenim mrežama.

Tako je, na primer, Ivan V. nedavno na svom tviter nalogu objavio šokantnu sliku preliva za Trileće kolač, na čijoj poleđini je proizvođač "Ekstra frut filings indastrijal erija arbane" iz Prizrena naznačio da je ovaj dodatak ishrani uvezen sa Kosova.

- Kupio sam preliv za Trileće kolače, kad ono, ima i šta da se vidi na deklaraciji! Uvoz sa Kosova! Predstavljeno kao država, i sve to lepo dolazi u našu zemlju i nikom ništa. Mogao bi neko da se pozabavi ovim distributerom "Interpak" iz Kraljeva, što dovlači ovu robu sa ovakvom deklaracijom. Poštujemo sebe! - napisao je Ivan V.

NOPS: Ne kupujte proizvode

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović naglašava da je ovakav način deklarisanja proizvoda mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana Srbije.

- Ukoliko se jasno vidi da nijedna stavka sa proizvoda ne odgovara preporukama resornog ministarstva onda je i jasno da su ti proizvodi nezakonitim putem dospeli u radnje. Ali i da nadležni organi treba mnogo rigoroznije da kontrolišu ovakav uvoz i stanu na put tim prevarenim distributerima.

Ovo je posao za tržišnu inspekciju, ali i carinu. Dok se stvari ne dovedu u redu, moj savet potrošačima je da ne kupuju proizvode na kojim je istaknuto da je uvoz "sa Kosova" - napominje Papović.

Ništa drugačije na celu situaciju ne gleda ni Draženka Maričić, doktor političkih nauka, koja je takođe u jednoj poznatoj radnji u Beogradu pronašla sijalice i kafu iz Prizrena i pozvala nadležne organe da reaguju na ovakav način uvoza.

- Na policama jednog trgovinskog lanca, pored kafe, takođe možete kupiti sijalice firme "Elkos" iz Prizrena. U takozvanoj državi “Kosovo” te sijalice koštaju 1,20 evra, a u Srbiji u prodavnici ta ista sijalica košta 250 dinara i to na "akciji".

Ovde se nameću dva pitanja. Prvo, kako je moguće da se kafa i sijalice iz takozvane države Kosovo nađu u prodaji u užoj Srbiji i koja je firma i ko je vlasnik te firme koja je uvezla iz takozvane države Kosovo te sijalice i kafu u užu Srbiju? Drugo pitanje je koji je državni organ ili ovlašćeno lice odgovorno što su se ovi proizvodi našli u prodaji u užoj Srbiji? - zapitala se Draženka.

Nadležni organi smatraju da ima propusta u ovakvom načinu deklarisanja i napominju da carina, a potom i svi ostali moraju biti mnogo rigorozniji za poslovanje distributera na ovakav način. U Ministarstvu trgovine kažu za Zaštitnik potrošača da su oni jasno izdali preporuku kako se vrši transport i uvoz sa autonomne pokrajine Kosovo i Metohija i kako mora da izgleda deklaracija proizvoda.

- Predstavnici Sektora za normativne, upravne i poslove evropskih integracija i Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije zauzeli stav da na deklaraciji koja se zatekne na robi u maloprodaji na tržištu Srbije, a koja je poreklom sa AP Kosova i Metohije, u delu koji se odnosi na zemlju proizvodnje, odnosno uvoza treba da stoji:

“Kosovo* (sa fusnotom koja upućuje na Rezoluciju UN 1244), Kosovo/1244 RS, Kosovo, Srbija, Kosovo/Srbija ili UNMIK/Kosovo. Posebno napominjem da sve navedeno može biti istaknuto i na latiničnom pismu - kaže Jovan Stojić, pomoćnik ministra trgovine.”

Ukrajinci označili Bikovića kao državnog neprijatelja, a kako im je ruski ambasador odbrusio, saznajte OVDE.

Izvor: Zastitnikpotrosaca. rs 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA

ENGLISH NEWS

Urbancube