Najnovije

"NADUVALI" CENE? Kakva je uloga porodice Nikolić u aferi sa gradnjom Centara izvrsnosti? Evo šta kaže i genetičar Stojković

Nakon medijskih navoda da je dvogodišnje kašnjenje sa završetkom izgradnje Centara izvrsnosti, sa Centrom za izučavanje i bankom za čuvanje matičnih ćelija, u Kragujevcu, uzrokovano i navodnim finansijskim malverzacijama u kojima je, sa izvođačima radova firme “Banković gradnja” i “Jezero lejk” učestvovala i Fondacija Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i majke aktuelnog gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, oglasio se kragujevački ogranak Narodne stranke.

Tomislav Nikolić (Foto: Jutjub)

Oni su u saopštenju najpre konstatovali da je ”najnovija afera u vezi sa izgradnjom Centara izvrsnosti u Kragujevcu još jedno ponižavanje kako akademske, tako i svukupne javnosti:

- Kao da nije dovoljno što se naučna javnost u Srbiji i Kragujevcu ponižava time što neki završavaju fakultet za sedam dana, doktoriraju prepisivanjem na fantomskim univerzitetima i sa takvim diplomama odlučuju o razvoju Srbije, što predsednik Aleksandar Vučić rešava za „sitan novac“ reputaciju visokog obrazovanja, već se osećaju prevarenim i nakon dugogodišnjeg čekanja i obećanja da će moći da se bave naučno-istraživačkim radom u svom gradu i svojoj zemlji. Primer za to je davno obećani završetak Centra za matične ćelije u Kragujevcu, čija izgradnja je zaustavljena zbog finansijskog konflikta dva donatora Fondacije „Dragica Nikolić“, koji su istovremeno i izvođači i podizvođači ovog posla, kako to, prema medijskim navodima, tvrde radnici jedne od njih ( “Banković gradnja” –prim. Z.R.), navodi se u obraćanju Narodne stranke javnosti i nadležnim državnim organima.

U NS podsećaju da je ugovor o izgradnji i opremanju Centara izvrsnosti u okviru kojeg je predviđen i Centar za matične ćelije potpisan još 2009., da su ga 2013. ponovo verifikovali Ministarstvo prosvete i nauke, Univerzitet u Kragujevcu, grad Kragujevca i „JUP Istraživanje i razvoj“ . Tim ugovorom je, napominje se u saopštenju NS, predvidjeno da Evropska investiciona banka u ukupnoj vrednosti projekta učestvuje sa 14 miliona eura, dok njegovu realizaciju sufinansiraju grad Kragujevac sa 40 miliona dinara te kragujevački Univerzitet sa 25,2 miliona dinara. Izgradnja Centara izvrsnosti trebalo je, prema zvaničnoj najavi, da bude okončana u aprilu 2017,odnosno pre gotovo dve po godine.

- Posle izjava koje su radnici firme „Banković gradnja“ ovih dana dali pojedinim domaćim medijima, Narodna stranka poziva da se hitno ispita da li firme donatori Fonadacije “Dragice Nikolić” , koje su učestvovale u izgradnji Centara izvrsnosti unosne poslove, u kojima su cene “naduvane”, dobijale na ime donatorstva? Da li su te firme zauzvrat dobijale poslove i od grada Kragujevca, čiji je gradonačelnik je Radomir Nikolić, kao i da li je višak u kešu, u vrednosti od milion eura, prilikom gradnje Centara izvrsnosti vraćen Dragici Nikolić i njenoj porodici, ističe se u saopštenju Narodne stranke, koja pita Minisstartsvo provste, nauke i tehnološkog razvoja “zašto nije reagovalo pune dve i po godine od probijanja roka za završetak izgradnje Centara izvrsnosti, već je to učinilo tek nakon izjave genetičara Miodraga Stojkovića „da odlazi da se bavi istraživanjem u inostranstvo nakon dugogodišnje krađe vremena pri čekanju da se Centar za matične ćelije u Kragujevcu najzad izgradi“.

Genetičar i profesor Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu dr Miodrag Stojković koji je proletos, nakon što je na FMN-u pokušana njegova smena sa mesta šefa katedre za matične ćelije, otišao na američki Harvard, ovih dana se, posle pisanja Danasa da je gradilište Centara izvrsnosti, kraj rektorata kragujevačkog Univerziteta, zaraslo u korov i pretvoreno u ruglo, oglasio na svom Tviter nalogu sa informacijom da je nemački Bajer upravo u Americi kupio firmu za matične ćelije za milijardu dolara. Uz tu informaciju, objavio je fotografiju zakorovljenog gradilišta Centara izvrsnosti u Kragujevcu. 

Pročitajte OVDE gde to grcaju u bedi a daju silne pare za manifestacije s pevačima.

Izvor: Danas

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA