Najnovije

"NIKOME NE BIH SAVETOVAO DA TESTIRA MOĆ LOVCA SU-57": Heroj Rusije poslao jasnu poruku neprijateljima!

Višenameski lovački avion pete generacije Su-57 je ponos Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS) i on nema analoga u svetu – rekao je probni pilot i Heroj Rusije Jurij Vaščuk u intervjuu ruskom nedeljniku „Zvezda“.

Su-57 (Foto: jutjub)

„Pored minimalne vidljivost za radare koji operišu u svim dijapazonima, uključujući tu i infracrveni spektar, ovaj avion poseduje i supermanevarbilnost, kao i sposobnost leta nadzvučnom brzinom bez dopunskog sagorevanja. Na sve ovo treba dodati njegovu multifunkcionalnost, jer pored zadataka ostvarivanja prevlasti u vazdušnom prostoru, Su-57 može efikasno da se borbi protiv zemaljskih i pomorskih ciljeva“- istakao je Vaščuk.

On je dodao da pored tehničko-taktičkih karakteristika ovog aviona treba u obzir uzeti i kvalitet ruskih pilota, konkretno, karakternih osobina po kojima su poznati a to su odlučnost i neustrašivost, kao i visok stepen pilotskog umeća.

„Ako znamo kakva su za vreme Drugog svetskog rata čudesna herojstva bili u stanju da naprave naši piloti na avionima napravljenim od šperploče, možete li samo da zamislite kakve podvige su spremni da urade na ovim mašinama! Nikome ne bih savetovao da testira moć ruskog Su-57 na sopstvenoj koži“- kategoričan je Heroj Rusije.

Vaščuk je takođe rekao, da će se nastaviti radovi na uvećanju borbenih sposobnosti novog aviona, koji praktično nikada neće ni prestajati za vreme njegovog životnog veka.

Su-57 je ruski višenamenski borbeni avion pete generacije, kojeg su razvili vazduhoplovni inžinjeri OKB Suhoj. On je namenjen izvršavanju širokog spektra zadataka koji se mogu postaviti ispred jedne vazduhoplovne borbene platforme, kao što je ostvarivanje apsolutne vazdušne prevlasti iznad teritorije na kojoj se izvode aktivna borbena dejstva, uništavanje najrazličitijih zemaljskih ciljeva i površinskih brodova koji su ojačani savremenim protivvazduhoplovnim borbenim sredstvima, operacije izviđanja i nadzora vazdušnog prostora na velikim udaljenostima, uništavanje komandne infrastrukture neprijatelja itd.

NJegov prvi let je realizovan 2010. godine. Avion može da dostigne maksimalnu brzinu od 2,600 km/č i ostvari dolet i do 4,300 km. NJegov napadno-navigacioni kompleks koji je ojačan moćnim radarom sa antenskom faznom rešetkom može da na daljinama od nekoliko stotina kilometara da jednovremeno prati do 30 različitih vazdušnih ciljeva. Tokom njegovog opitno-kontruktorskog razvoja napravljeno je 10 eksperimentalnih letelica. U međuvremenu je letelica prošla čitav kompleks složenih testiranja, uključujući tu i blok testiranja u zoni ratnih dejstava koji su realizovani na sirijskom nebu. Ruska armija ima u planu da u narednoj deceniji nabavi do 80 ovih letelica.

Koji mitraljez je proglašen za najbolji na svetu, saznajte OVDE.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA