Najnovije

"Lično sam video kako Haradinaj ubija!" Dramatična ispovest prvog komšije ratnog zločinca

Znam ko mi je oteo oca i sina. To su ljudi Ramuša Haradinaja.

Ramuš Haradinaj (Foto: Jutjub)

Ovako priča starina Ram Jolaj, poreklom iz sela Glođane na Kosovu i Metohiji, koji je donedavno živeo u Beranama, među prognanicima sa Kosmeta.  Ranije je u Glođanima, selu kraj Đakovice, bio prvi sused Ramuša Haradinaja, ozloglašenog metohijskog gospodara smrti u uniformi OVK.

- Ramušova porodica je došla u Glođane. Prodali smo im plac na kome su sagradili kuću. Moj sin je odrastao zajedno sa Ramušom - započinje ispovest Jolaj. - A kad je 24. marta 1998, posle zločina nad Srbima, komandir policijske stanice u Rzniću Miodrag Otović, sa još jednim kolegom došao da uhapsi Haradinaja, ovaj je sa svojima izleteo iz kuće i zapucao na policajce. Otović je ubijen. Bio je to prvi veći sukob šiptarskih terorista sa državom.

Joaljevi su sve videli. I zbog toga je počeo njihov progon. Ramovi otac Binak Jolaj i sin Muharem su oteti. Otet je i drugi Ramov sin, ali je nekako uspeo da umakne. 

- Tražili su ga, kao i mene, da nas odvedu, ali smo se skrivali mesec dana po šumama, a onda se dokopali Berana. Tamo sam se predao veri i kao derviš tražio mir i oproštaj za zločince, brinući o snahi i šestoro dece sina Muharema. U Glođane nikada nisam smeo da se vratim - svedoči za Ram Jolaj.

On je još pre 15 godina srpskim medijima u Beranama ispričao svoju tragičnu priču, a onda je stigao i poziv iz Haga. Jedan je od retkih svedoka koji je podsredstvom video - linka, pre ravno 12 godina, izneo konkretne dokaze protiv Ramuša Haradinaja.

Ostali svedoci su pobijeni.

Jolaj i danas ostaje pri svemu što je rekao i spreman je, kako kaže, da svedočenje ponovi. Svojim očima je, naglašava, svedočio Haradinajevom zločinu:

- Video sam Otovića kako pada. Bio sam udaljen predesetak metara. Ramuš je potom pobegao.

Ram Jolaj nikada ništa nije saznao o sudbini sina i oca.

Prema pouzdanim podacima, dva člana familije Jolaj su odvedena u logor u Piskotama kod Đakovice, gde su prošle godine, u masovnoj grobnici "Bunker" pronađeni posmrtni ostaci pedesetak Srba. Među njima i petočlane porodice Šutaković iz Đakovice, glave familije Nedeljka, supruge Dare i sinova Radomana, Aleksandra i Đorđa. 

U toku su DNK - analize ostalih posmrtnih ostataka, pa nije isključeno da među njima bude Binak i Muharem Jolaj.

U Crnoj gori podigli spomenik nacionalnom heroju Albanije! Više o tome OVDE.

Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA