Najnovije

RAZBUKTAO SE EKONOMSKI RAT VAŠINGTONA I PEKINGA: Evo na šta je Tramp ovaj put uveo carinu!

Američki predsednik Donald Tramp od 1. septembra uvodi nove carine od deset odsto na proizvode iz Kine vredne oko 300 milijardi dolara.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Na spisku robe koja će biti naknadno oporezovana se, paradoksalno, uz igračke, odeću i obuću, nalazi čak i američki "ajfon".

Carine već postoje

Tramp je usred sporih pregovora s Kinom na svom Tviter nalogu napisao da će se pregovori nastaviti. On je ipak optužio Kinu da nije preduzela korake da zaustavi prodaju fentanila u Sjedinjenim Državama ili kupovinu poljoprivredne robe u velikim količinama, preneo je AP.

SAD su već primenjivale carinu od 25 odsto na robu iz Kine u vrednosti od 250 milijardi dolara.

Kina je odgovorila uvođenjem takse na američku robu u vrednosti od 110 milijardi dolara, uključujući poljoprivredne proizvode, što je bio direktan udar na Trampove pristalice u američkom poljoprivrednom pojasu.

"Kina ne želi trgovinski rat, ali se ne plaši borbe u jednom takvom ratu", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Kine Hua Čunjing.

Cene nafte

Cene nafte porasle su juče za oko dva odsto, oporavljajući se od najvećeg pada u poslednjih nekoliko godina. Nafta je poskupela nakon pretnji američkog predsednika Donalda Trampa da će uvesti dodatnu carinu na kineski uvoz od 1. septembra.

Taj njegov potez će intenzivirati trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije i dva vodeća potrošača sirove nafte, koji je već poremetio globalne lance snabdevanja i uzdrmao finansijska tržišta.

Kim lično nadgledao lansiranje rakete! Više o tome OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA