Najnovije

RUSKI TENKOVI DOLETELI PREKO MAĐARSKE: Evo kako je uprkos merama EU, stigla vojna donacija!

Zbog sankcija EU Rusiji bilo je upitno kako će se transportovati donacija namenjena Vojsci Srbije. Međutim, deset vojnih izviđačkih vozila BRDM-2 stiglo je u Niš, i to preko Mađarske.

Vojska Srbije (Foto: vs.rs)

Prethodno i rumunska i bugarska vlada odbile su da dozvole prenos vozila preko svoje teritorije, navodeći da bi to bilo protiv sankcija EU ka Rusiji zbog ilegalne aneksije Krima i podrške separatistima u ukrajinskom regionu Donbas.

Mere su uvedene 2014. i podrazumevaju sankcije na trgovinu oružja Moskvi, ali i zabranu izvoza robe koja se može koristiti u vojne i civilne svrhe.

Ovo, ipak, kao prepreku nije prepoznala mađarska vlada. Kako je za briselski portal „Politiko“ objasnio šef kabineta premijera Viktora Orbana Đerđeli Gulijaš, avionska pošiljka iz Rusije smela je da preko mađarskog vazdušnog prostora stigne do Srbije, jer teret koji se prevozio nije bio u vojnom, već u civilnom avionu, za koji nije potrebna posebna dozvola. On je takođe ocenio da je tovar morao prethodno da preleti i Poljsku i Slovačku.

Zvaničnici iz Brisela bili su suzdržani.

- Videli smo izveštaj. Ne komentarišući specifičnosti slučaja, mogu da kažem da je primena restriktivnih mera EU obaveza svake članice - saopštio je portparol EU.

Ministarstvo odbrane Srbije takođe je tvrdilo da nije bilo prepreka i da je vojna oprema stigla uz poštovanje međunarodnih pravila. I predsednik Aleksandar Vučić na primopredaji u Nišu osvrnuo se na transport.

- Poštovali smo norme međunarodnog javnog prava i sve je u skladu sa dogovorom sa Rusijom - rekao je on.

Ipak, ne može se potez Mađarske oceniti drugačije nego kao prijateljski naklonjen i ka Rusiji i ka Srbiji, što i ne čudi. NJihova politika često nije u skladu sa EU, ali jeste naklonjena dobrim odnosima sa Rusijom i Zapadnim Balkanom.

Odnosi Rusije i Srbije su od strateškog značaja! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA