Najnovije

IMAM KOŠMARE OD USTAŠKIH ZVERSTAVA! Izraelski istraživač holokausta užasnut: Srbi u NDH prikivani na panjeve, koža im je guljena, oči kopane...

Knjiga koju profesor Grajf priprema, na osnovu nemačkih svedočanstava, biće nastavak njegove knjige „Jasenovac - balkanski Aušvic“, koju je Kurir u vidu feljtona objavljivao prethodnih nedelja

Profesor Gideon Grajf (Foto: jutjub)

Zgrožen sam detaljima mučenja Srba u NDH, ne mogu da spavam od takvih saznanja, skoro nisam video nešto ovako strašno, rekao je vodeći istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu prof. dr Gideon Grajf.

On je u Arhivu Vojvodine u Novom Sadu detaljno pregledao nemački dosije o zločinima NDH, koji je pronađen pre nekoliko meseci, i otkrio njegove detalje, koje će opisati u svojoj narednoj knjizi.

Zlostavljani, pa ubijani

- U pismu zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu jedan čovek detaljno opisuje ustaška zverstva. Nevini Srbi prikivani su na panjeve, otvorene rane solju posipane, oči kopane, uši, nosevi i jezici odsecani. Deca su bacana u vatru, ključalu vodu i krečane - istakao je Grajf.

Knjiga koju profesor Grajf priprema, na osnovu nemačkih svedočanstava, biće nastavak njegove knjige „Jasenovac - balkanski Aušvic“, koju je Kurir u vidu feljtona objavljivao prethodnih nedelja.

- Jasenovac je bio brutalniji od Aušvica. Imam obavezu i želju da ponudim pomoć vašim naporima i naporima UN u borbi protiv glorifikacije nacizma, a naročito protiv trendova neoustaštva - rekao je Grajf.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac kaže da je ovo istraživanje zločina način da se u svetu čuje o nedelima NDH.

Skupljali prašinu

- Godinama su ti originalni dokumenti nemačkih obaveštajnih službi skupljali prašinu u muzeju, dok prošle godine nije došao novi direktor. Onda su shvatili koliko vrede i kao dokaz kako su nemačke obaveštajne službe obaveštavale Nemačku o logorima NDH - podvukao je Štrbac.

Branko Radun, istoričar po obrazovanju i politički analitičar, kaže da je prilikom sloma nemačke okupacione vlasti ostalo mnogo važne arhivske građe.- Ti papiri su nemački, i to je značajno jer su oni bili šefovi Hrvatima, te su objektivni. To nije dokumentacija neke druge stane u ratu, zato nisu preuveličavali, već je opisano onako kako je zaista i bilo - tvrdi Radun.

Hvala na podršci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa direktorom Centra „Simon Vizental“ Efraimom Zurofom i zahvalio mu na podršci srpskom narodu i velikom doprinosu u čuvanju sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. On je istakao da posebno ceni Zurofove izjave kojima skreće pažnju na stradanje srpskog naroda posle Drugog svetskog rata i osuđuje pokušaje relativizacije njegovog stradanja.

Sliku Arkana tik pred ubistvo, pogledajte OVDE.

Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA