Najnovije

TRAMP SE OBRATIO NACIJI! OVO JE NAREĐENJE, NE MOLBA! Amerikanci na nogama, svi su pored malih ekrana! Sprema se pakao! (VIDEO)

Predsednik SAD Donald Tramp proglasio je danas vanredno stanje na Floridi, gde se u naredna dva dana očekuje udar uragana "Dorijan".

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Tramp je ovom odlukom odobrio federalnim agencijama da pruže odgovarajuću pomoć u provođenju vanrednih mera na Floridi da bi se pomoglo lokalnom stanovništvu, saopštila je Bela kuća.

Američka savezna država Florida proglasila je vanredno stanje zbog uragana Dorijan, za koji se predviđa da će do ponedeljka dostići kategoriju 4.

Do istočne obale Floride trebalo bi da dođe u nedelju uveče, kada bi naleti vetra mogli da dostignu brzinu od 169 kilometara na čas, a u ponedeljak, na američki praznik rada, vetar bi mogao da dostigne brzinu od 210 kilometara na čas.

„Sva predviđanja ukazuju na to da će Dorijan uskoro početi da se pojačava i moglo bi da dođe do naglog intenziteta. Dorijan će najverovatnije biti najsnažniji u sledećih dan-dva i zadržaće taj status, sve dok ne stigne do kopna“, stoji u poslednjoj prognozi američkog Nacionalnog centra za uragane.

Ako dostigne kategoriju 4, sa vetrom brzine od 210 kilometara na čas, šteta bi mogla da bude katastrofalna. Mogao bi početi da kida krovove i ruši zidove kuća, da čupa drveće iz korenja i da prouzrokuje nestanak struje na nekoliko nedelja ili čak meseci.

Područje koje pogodi postalo bi u sledećih nekoliko nedelja nepogodno za život. „Si-En-En“ piše da bi Dorijan mogao da bude najopasniji uragan koji će pogoditi Atlantik, još od uragana pete kategorije Endrjua iz 1992. godine, koji je u južnoj Floridi prouzrokovao štetu od nekoliko milijardi dolara.

Američki predsednik Donald Tramp otkazao je posetu Poljskoj, a guverner Floride Ron De Santis poziva sugrađane da se pripreme na najgore.

Većina ga je već poslušala i pohrlila u prodavnice da bi se snabdeli vodom, benzinom, hranom i lekovima.

Kategorije uragana određuju se prema Safir-Simpson skali, prema kojoj je najveća kategorija 5, sa brzinom vetra od 252 kilometara na čas i više.

Od 1935. do 1992. godine, samo su tri uragana jačine kategorije 5 pogodili SAD: neimenovani uragan iz 1935. godine, uragan Kamil iz 1969. godine i uragan Endrju iz 1992. godine.

Međutim, u poslednje tri godine ta brojka je još više narasla. Uragan Irma je 2017. godine dosegao 285 kilometara na čas, uragan Majkl iz 2018. godine 260 kilometara na čas, a uragan Marija u 2017. godini 280 kilometara na čas.

Pročitajte OVDE  zašto Rusi gutaji knedle.

Izvor: rs.sputniknews.  com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA