Najnovije

ALKOHOL, PROSTITUTKE, HAPŠENJA: Boris DŽonson bio član ozloglašenog tajnog društva

Ko želi stvarno da razume kako razmišlja novi britanski premijer treba da otputuje u Oksford. Boris DŽonson ne samo da je studirao na elitnom univerzitetu, već je bio i član ozloglašenog tajnog društva.

Boris DŽonson (Foto: Jutjub)

U legendarnom pabu  “The King’s Arms”, omiljenom sastajalištu studenata čuvenog univerziteta, nekada je redovan gost bio i DŽonson, ali danas o njemu malo ko ima nešto lepo da kaže. Mnogi mu nisu oprostili što se služio lažima da bi propagirao napuštanje EU, što je zaveo zemlju sa ciljem da dođe na vlast i što je sada za to i nagrađen, piše nemački “Fokus” posle razgovora sa Emili i Nikolasom, današnjim studentima Oksforda i gostima paba.

DŽonsonu (55) je celog života bio uzor Vinston Čerčil. Najviša funkcija u vladi jedino je što može da zadovolji njegov ego, piše "Fokus". Kao dete je maštao da postane “kralj sveta”.

Volju za moć je razvio veoma rano, a metode za njeno sticanje razvio je u naelitnijim obrazovnim ustanovama u zemlji: u internatu Iton i na Univerzitetu Oksford.

Godine 1983. harizmatični plavušan upisao je Klasične nauke na Bejliol koledžu, gde se učlanio u Bulingdon klub: ozloglašeno društvo za pijančenje u kome studenti najvišeg društvenog sloja slave dekadentan način života.

Članovi kluba u smokinzima od 4.000 dolara piju sve dok se ne obeznane, a navodno dovode i prostitutke. Uništavaju nameštaj, posuđe i inventar da bi već sutradan ujutro uredno platili štetu. Tako je i u pabu “The King’s Arms”. Desi se i da neko od izgrednika bude uhapšen, pa je tako i DŽonson svojevremeno proveo jednu noć u zatvoru.

Bivši britanski premijer Dejvid Kameron kasnije se stideo članstva u tom klubu, ali ne i DŽonson. Iako za njega kaže da je “sramni simbol neverovatne arogancije i popišljivosti”, priznaje:

- Osećaj da možemo da se razmećemo bio je predivan.

Udruženje je i dalje obavijeno mitskom aurom:

- Oni koji pripadaju tom krugu, smatraju da su predodređeni za vlast - kažu izvori.

Danas se tzv. buleri nalaze na ključnim pozicijama u politici, privredi i medijima. Simbolizuju stari Oksford: belci su, bogati i konzervativni - torijevci starog kova, koji se dive DŽonsonu i koji su ga i izabrali.

Emili i Nikolas strepe da bi ovoga puta narod mogao da plati ako "buler" Boris, umesto paba, uništi državu.

Da li će do toga stvarno doći?

Instinkt za sticanje vlasti i retoričke sposobnosti DŽonson je pre svega usavršio u prostorijama debatnog kluba Oksford junion. U ovom mini parlamentu moćnici budućnosti u fraku i sa leptir mašnom vežbaju razmenu replika u donjem domu parlamenta. Bivši studenti i DŽonsonovi vršnjaci kažu da su na Oksofrodu naučili da lepo govore, bez mnogo znanja. Nagradu dobija onaj ko lako i bez pripreme navede publiku da mu oduševljeno kliče.

DŽonsonove verbalne sposobnosti znaju da se otmu kontroli, pa je rezultat prilično neukusan: tako je stanovnike afričkih kolonija opisao je kao “crnčiće koji mašu zastavicama”, a homoseksualce kao “peškiriće u atlet majicama”. Ipak, postoji i druga strana medalje. Kao gradonačelnik Londona (2008-2016) demonsrirao je široke nazore i bliskost s narodom. Umesto službenom limuzinom, dolazio je na posao biciklom i dao je finansijskoj metropoli topao i intelektualni imidž.

Kao student je po svaku cenu želeo da postane predsednik debatnog kluba, jer se to smatra prvim korakom u karijeri koji vodi do funkcije premijera. Uspeo je u drugom pokušaju. Ali nikako nije želeo da ide na praksu kod socijaldemokratskog poslanika:

- Gospodine profesore, zar ne znate da sam nepopravljivi torijevac?

Po svemu sudeći, nisu mogli da ga prozru ni najmudrije glave elitnog univerziteta.

NJegov kolega sa studija, a danas novinar Sebastijan Šekspir tvrdi da je DŽonson još tada bio “poptuno formiran, za razliku od mnogih drugih početnika”.

- Mogli ste da vidite u njemu budućeg državnika - kaže on.

Trideset prvog oktobra novi britanski premijer namerava da sprovede Bregzit u delo - ako je potrebno i bez sporazuma, “po svaku cenu”. Ali, koliko vredi DŽonsonovo obećanje? Za razliku od Donalda Trampa, DŽonson je u svojim stavovima vrlo fleksibilan: radi ono što mu najviše koristi. U donjem domu nije bilo većine za tvrd Bregzit. Do sada je DŽonson odbijao raspisivanje novih izbora. Dokle?

Prvo što je DŽonson uradio nakon što je postao premijer, bilo je slanje uputstava nuklearnim podmornicama, što spada u redovnu dužnost svakog novog predsednika vlade. Prethodno je obećao da će ubuduće aktivirati “bombe ljubavi”.

Od ove nečujne ruske podmornice strahuje ceo svet. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor:  focus.de / Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA