Najnovije

Kinezi na prostoru bivšeg vojnog kompleksa blizu Boljevca otvaraju fabriku eksploziva!

Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom "Rudeks", otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca - koji je služio za skladištenje municije - najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

Vojni kompleks (Foto: Jutjub)

- Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije - ističe predsednik opštine u Boljevcu dr Nebojša Marjanović. - Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika!

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se - po rečima dr Marjanovića - očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen "Bor" koji je - od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto - u većinskom vlasništvu kineske kompanije "ZiJin".

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije "ZiJin Čoper Bor", godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Primera radi, samo je na površinskom kopu "Veliki Krivelj", iz sastava rudnika bakra "Bor", lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji…

Pročitajte OVDE kako je to EU oduvala Slovence.

Izvor: novosti. rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA