Najnovije

Ruski mediji se osvrnuli na potencijal oklopnih vozila BRDM-2MS koja su donirana Srbiji

BRDM-2MS predstavlja radikalno modernizovanu varijantu poznatog oklopno-izviđačkog vozila. Prilikom prijema u jedinice Vojske Srbije, ovo vozilo je dobilo visoke ocene od strane srpskih oficira. Praktično, radi se o potpuno novom vozilu zahvaljujući obimnom paketu modernizacije koji je primenjen na čuvenom sovjetskom oklopnjaku na točkovima.

BRDM-2 (Foto: Jutjub)

Krajem prošlog meseca kontingent oklopnih izviđačkih vozila-točkaša BRDM-2MS koji je stigao iz Rusije, po prvi put je prezentovan u Nišu na vojnom poligonu koji koriste kopnene jedinice srpske vojske. Na prikazu obnovljene tehnike prisustvovali su najviši predstavnici državnog i vojnog vrha Republike Srbije, uključujući i novopostavljenog ruskog ambasadora u ovoj zemlji, njegove ekselencije Aleksandra Bocana- Harčenka.

Tokom same prezentacije detaljno su predstaljene tehničko-taktičke karakteristike modernizovanih oklopnih izviđačkih vozila BRDM-2MS, koje po ocenama velikog broja vojnih eksperta, ne odstupaju od najsavremenijih analoga koji se danas proizvode i koriste u svetu-prenosi internet portal RG.

Prilikom modernizacije oklopnog vozila BRDM-2 posebna pažnja je fokusirana na povećanje nivoa njegove oklopne zaštite. Tako su na osnovni oklop vozila dodate pancirne ploče debljine 6mm koje iz svih uglova povećavaju njegovu zaštitu od municije kalibra 12,7mm. Ovu municiju koriste teški mitraljezi ali i antimaterijalne puške. Frontalna projekcija vozila može da izdrži pogodak projektila ispaljenog iz teškog mitraljeza KPV kalibra 14,5mm, sa daljine od 300 metara. Takođe, ojačan je pod vozila čime je povećana njegova protivminska zaštita.

Radovi na ojačavanju oklopne zaštite vozila nisu doveli do povećanja njegove mase. Ruski konstruktori su je uspeli čak i sniziti, tako da je BRDM-2MS težak „svega“ 6,9 tona.

Novi dizel motor generiše 150 konjskih snaga, što obezbeđuje visoke karateristike prohodnosti i pokretljivosti. Maksimalna brzina vozila na uređenom asfaltiranom putu dostiže 100 km/čas, dok je po sporednim zemljanim putevima brzina ograničena na 50 km/čas. Zahvaljujući dizel agregatu vozilo sada može da pređe i do 1,500 km sa jednim punjenjem rezervoara.Ono što je takođe važno istaći jeste zadržavanje amfibijskih karakteristika vozila, bez obzira na priširen paket modernizacije.

Naoružanje je ostalo isto kao i kod prethodne verzije. Ono se sastoji od teškog mitraljeza KPVT kalibra 14,5mm koji je spregnut sa PKTM kalibra 7,62mm. Inače, mitraljez KPVT je težak respektabilnih 52,2 kilograma.Najčešće se puni redenikom kapaciteta 50 metaka, koji je težak gotovo 12,5 kilograma. Mitraljez KPVT koristi tri tipa metaka u kalibru 14,5 h 114mm. To su pancirno-zapaljivi BS-41 i B-32, pancirno-zapaljivi-obeležavajući BZT i BST i zapaljivi ZP i MDZ. NJegova početna brzina na ustima cevi iznosi 1,000 m/sek a energija metka težine 33 grama dostiže 32,000 džula. Procene su da pancirno-zapaljivi metak BS-41 na daljini od 500 metara može da probije čeličnu ploču debljine 2,5 centimetra.

Modernizovano vozilo ima znatno savremeniji sistem za upravljanje vatrom. On se sastoji od stabilisanog trokanalnog panoramskog nišana koji koristi komandir vozila, a koji može da detektuje neprijateljsku pešadiju ili vozilo na daljini i do 5,000 metara u dnevnim uslovima, kao i d0 3,500 metara noću.

Na vozilo je montiran dopunski nišanski uređaj koji ima nešto slabije performanse od uređaja koji koristi komandir, ali koji je takođe izuzetno funkcionalan i upotrebljiv. Ovaj uređaj efikasno otkriva neprijatelja na udaljenosti do 2,700 metara u dnevnim uslovima, i 1,500 metara kada padne mrak.

Za osmatranje u krugu od 360 stepeni oko vozila, integrisano je šest kamera, koje posadi vozila omogućavaju povećanje situacione svesti u odnosu na neposredan teren kroz koji se BRDM-2MS kreće. Za ovu namenu su na mesta koje koristi posada integrisana četiri multifunkcionalna displeja.

Prema informacijama koje dolaze iz srpskog Ministarstva odbrane, BRDM-2MS će ući u operativnu upotrebu izviđačkih jedinica koje se nalaze okviru oklopno-mehanizovanih jedinica Vojske Srbije.

Pročitajte OVDE sve o gracioznom nebeskom predatoru.

Izvor: bog-rata. com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA