Najnovije

TRAMPOVA NEPRISTOJNA PONUDA UZDRMALA SRBIJU: Ako hoćete Kosovo, odreknite se Putina i Rusije!

Kako saznajemo u odlično obaveštenim diplomatskim krugovima, u Beograd je nedavno iz Vašingtona stigla poruka da Srbija može sačuvati nešto na Kosovu i Metohiji samo ako se odrekne saradnje sa Moskvom. Ovu poruku, koju prenose naši odlično obavešteni diplomatski izvori, Tramp je poslao nezvaničnim kanalima preko svojih bliskih saradnika, gotovo istovremeno sa najavom da bi u Srbiju krajem avgusta trebalo da stigne DŽon Bolton, savetnik američkog predsednika, koji javno zagovara razgraničenje Srba i Albanaca kao jedino moguće rešenje kosovske krize.

Donald Tramp i Vladimir Putin (Foto: Jutjub)

Ključ drži Vučić

Prema rečima naših izvora, američki lider poručio je da je spreman da snažno podrži kompromisno rešenje kosovske krize.
- Tramp je spreman da pomogne. NJegov uslov jeste da Srbija prekine saradnju sa Rusijom. Sažetak njegovog stava doslovce glasi: Srbija može da nešto sačuva na Kosovu samo ako se odrekne Moskve! - prenosi Informerov izvor, diplomata koji je zbog osetljivosti ove teme insistirao na potpunoj anonimnosti.

Ove naše informacije indirektno je juče potvrdio Edvard DŽozef, ugledni američki analitičar i profesor Univerziteta 'DŽon Hopkins', koji kaže da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliku priliku da reši kosovski problem.

- Vučić, kao najjači politički lider u regionu, u prilici je da izdejstvuje rešenje kojim bi Srbi sačuvali dostojanstvo i trajnu vezu sa Kosovom ako jasno i nedvosmisleno iskaže privrženost Zapadu. To može da učini ukoliko želi. U tom slučaju ostao bi upamćen u srpskoj istoriji kao odlučni vođa. Međutim, ukoliko želi da nastavi da igra na kartu i Zapada i Rusije, Srbija će i dalje trpeti te zbog politike jalove dvosmislenosti - naglašava DŽozef, podsećajući da je Trampov savetnik DŽon Bolton nedavno u Ukrajini signalizirao podršku za razmenu teritorija između Srbije i Kosova kao moguće rešenje.

Komentarišući ove navode, istoričar i politički analitičar Nemanja Starović ocenjuje da bi Boltonova poseta našoj državi mogla da predstavlja prekretnicu u američkom pristupu regionu.

- Time bi se otvorila vrata suštinskom kompromisu zasnovanom na razgraničenju. Verujem da niko u Srbiji nema problem da pokaže privrženost Zapadu. Ali preduslov za izgradnju čvršćih partnerskih odnosa sa Amerikom i drugim zapadnim zemljama morala bi da bude iskazana spremnost lidera tih država da uvaže nacionalne interese Srbije - podvlači Starović.

Svima postaje jasno

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', ističe da očito svima postaje jasno da Srbija treba nešto da dobije u dijalogu sa Prištinom.

- DŽon Bolton, ugledni Trampov savetnik, već je javno i jasno predložio razgraničenje kao eventualno konačno rešenje. Srbija ide kuda treba da ide kako bi zaštitila svoju teritoriju i narod. Odlučna je na svom evropskom putu, ali će čuvati svoju vojnu neutralnost, koja joj omogućava da u skladu sa svojim interesima sarađuje sa svima - zaključuje Bjegović.

Tramp lupio šamar Makronu! Više o tome OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Goran Šarić - „Osmanlijska invazija na Balkan — najveća katastrofa u istoriji ovih prostora!“

Knjigu Aleksandra Dugina “Četvrta politička teorija” možete poručiti OVDE.

 

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA