Najnovije

VUČIĆ ODGOVORIO KOLINDI: Sramno je porediti Srbe i Hrvate u antifasističkoj borbi!

Sramno je porediti Srbe i Hrvate kad je reč o doprinosu u antifašističkoj borbi u Drugom svetskom ratu, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi.

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Jutjub)

"Više je nego sramno porediti Srbe i Hrvate, naročito što je ustanak u Hrvatskoj podignut u mestu Srb, čisto srpsko mesto, podigli su ga Srbi", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Upitan da li je izjava predsednice Hrvatske u funkciji predizborne kampanje, Vučić je rekao da ga je sramota i da odgovori na to pitanje jer bi, kaže, "možda bio vulgaran".

"Beograd je oslobođen 20. oktobra 1944. godine. 10, 12. i 15. marta 1945. imate zvanične izjave upravnika koncentracionog logora Jasenovac, koji kaže da čvrsto stoji ustaška nacionalna čizma u Jasenovcu i da se povlačiti neće. To je šest meseci pošto je Beograd oslobođen... Toliko o tome ko je i kakvom pokretu pripadao", rekao je Vučić.

Govoreći o Hrvatskoj, Vučić je rekao da je NDH bila dobrovoljna nacistička tvorevina, da nikad nije bila pokorena i okupirana od strane Nemačke i da nisu bili bombardovani, poput Beograda.

"Beograd je imao marionetsku vladu pošto je vlada Kraljevine Jugoslavije poražena, mnogo ljudi je to krvavo platilo. A Zagreb je, uz Maribor, Linc i Beč na najtopliji način primio Nemce", rekao je Vučić.

Upitan zašto Srbija nije pozvana u Varšavu, Vučić je rekao da nas neki doživljavaju kao ruske saveznike i da zato moraju da budu kažnjeni, kao i da je u pitanju revizionizam.

On je rekao da u početku nije bio srećan što nije pozvan na obeležavanje početka Drugog svetskog rata u Varšavu, ali da je danas, kada je video izjave Grabar Kitarović, ipak srećan što nije bio tamo.

"Možda bih nešto i napravio, možda bolje da nisam išao tamo", rekao je Vučić i istakao da će sledeće godine ići na Crveni trg na Dan pobede, gde će biti najveći broj onih koji su zaslužni za slom fašizma.

Podsetio je da je oko 15,5 miliona Rusa i Belorusa stradalo u borbi protiv fašizma.

Predsednik je istakao da su Srbi jedan od najstradalnijih naroda proporcionalno broju stanovnika, uz Jevreje, Ruse, Beloruse, Poljake.

Dodao je da je u Drugom svetskom ratu stradalo i 125.000 Amerikanaca, ali da je njihov doprinos u pobedi bio veći od, recimo, srpskog, zbog njihove globalne snage i oružja.

Linta žestoko odbrusio Hrvatima! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA