Najnovije

MEĐUNARODNI INSTITUT IZNEO ŠOKANTNE PODATKE: Sa Tačijem pada i Rama i cela njegova koruptivna kamarila!

Analitičari Međunarodnog instituta za blikoistočne i balkanske studije (IFIMES) u LJubljani očekuju da će "aktuelni režim" u Prištini doživeti poraz na predstojeći prevremenim izborima, što će, kako ističu, biti podsticaj za ubrzani pad s vlasti albanskog premijera Edija Rame.

Edi Rama i Hašim Tači (Foto: Jutjub)

Ocenjujući situaciju na kosovskoj teritoriji i u Albaniji najtežom, gde su na vlasti, kako kažu, "dugogodišnji režimi" Hašima Tačija (DPK), a u Albaniji predsednik vlade Edi Rama (PS), analitičari ukazuju da na događaje na Kosovu i Albaniji se ne moze gledati izolovano jer se radi o "dva sijamski povezana režima koji redovno generišu krize".

Edi Rama i Hašim Tači generišu krizu na Kosovu, a kriza sa Kosova generiše krizu u Bosni i Hercegovini, ističe se u analizi IFIMES-a i ukazuje da je zbog toga ključno da novi specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Metju Palmer prvo stabilizuje situaciju u Albaniji i na Kosovu, odnosno sa albanskim političkim rukovodstvom, jer, kako ističu, dok se to ne dogodi ne može se očekivati ozbiljniji napredak na Balkanu.

Prema navodima analitičara (ne)iznenađuje nedavna najava Francuske, Holandije i Danske, da se protive proširenju Evropske unije, odnosno započinjanju pregovora o članstvu EU sa Albanijom, iako je Evropska komisija dala preporuku da se krene u taj proces.

Zbog toga je, ističu, Rama aktivno bio uključen u pokušaje uveravanja opozicionih stranaka na Kosovu, da izbegnu prevremene izbore i formiraju novu vladu, ali na kraju je to bilo ignorisano.

Rama je, ističu analitičari, svestan činjenice, da će poraz Tačija na izborima značiti kraj za obojicu.

- Pad režima Hašima Tačija će početi da razotkriva kriminalnu i koruptivnu hobotnicu Edija Rame, čiji je sastavni deo i kosovski ogranak. Način delovanja Tačija i Rame je skoro identičan. Koncept delovanja je pljačkanje javnih resursa, zastrašivanje građana i političkih oponenata, izborne prevare, kupovina izbora, obmanjivanje međunarodne zajednice, stalno produkovanje kriza i konfrontacija sa opozicijom kako bi u takvom ambijentu ''kontrolisanog haosa'' uspeli vladati sa enormnom količinom ''prljavog'' novca” - navodi se u najnovijoj analizi IFIMES-a.

Pri tome su, navodi se, kriminal i korupcija postali ne samo način vladanja nego i način života.

Predstojeći prevremeni parlamentarni izbori, ističu analitičari, razotkriće mrežu Tačijevih plaćenika. Razotkriće se, kažu, ko će od visokih međunarodnih i zvaničnika pojedinih država tokom septembra posetiti Kosovo i tako će se pokazati ko radi i ko su Tačijevi "plaćenici".

- Tako će izaći na videlo ko je deo političko-diplomatske koruptivne hobotnice, koja Tačija održava na vlasti - navodi se u analizi IFIMES-a.

Analitičari posebno upozoravaju na vrlo snažnu spregu politike, kriminala i tajkuna (biznisa), koja je pokazala svoju snagu prilikom formiranja koalicija za predstojeće prevremene izbore.

Navodi se, naime, da su političko-kriminalni krugovi sprečili formiranje predizborne koalicije Pokreta Samoopređeljenje (LVV) i Demokratskog saveza Kosovo (DSK).

Unutar DSK, kažu, prevladali su političko kriminalni-krugovi, koji tesno sarađuju sa Demokratskom partijom Kosova (DPK) i Hašimom Tačijem, koje u DSK simbolizuju LJufti Haziri i Agim Veljiu.

Zbog toga će, navode, glas na predstojećim izborima za DSK ustvari biti glas za DPK i Hašima Tačija.

Nažalost, konstatuju analitičari, u ta događanja aktivno se umešala Nemačka, odnosno Hrišćansko demokratska unija (CDU).

A cilj svih navedenih aktivnosti je onemogućiti dolazak na vlast Pokreta Samoopređeljenje i Aljbina Kurtija (LVV), koji je, smatraju analitičari, uverljivi favorit za poziciju kosovskog premijera.

Analitičari upozoravaju, da političke stranke i političari na Kosovu shvataju izbore kao priliku za dolazak na vlast i otvorenu pljačku javnih resursa, a ne priliku da odgovorno rade za interes i dobrobit građana.

Konstatuju da je kosovska spoljna politika doživela “potpuni fijasko”, jer, kako kažu, građani i dalje nemaju viznu liberalizaciju, a Kosovska policija nije deo međunarodne organizacije Interpol.

Ističu I da je više od deset država u međuvremenu povuklo međunarodno priznanje kosovske nezavisnosti, što, kako kažu, Srbija ističe kao svoj veliki uspeh.

Analitičari IFIMES-a posebno ističu da je Eu suštinski zanemarila Zapadni Balkan, dok su, kako kažu, druge države I centri moći već kapilarno prisutni na tom prostoru.

Konstatuju da je na Kosovu uzalud potrošeno, odnosno nestalo dve milijarde evra novca poreskih obveznika I postavljaju pitanje gde je nestao taj evropski novac.

Ističu da je za očekivati, da će novi saziv Evropskog parlamenta (EP) pokrenuti istragu i utvrditi odgovornost za trošenje novca poreskih obveznika iz država članica EU na Kosovu.

Takođe je, kažu, potrebno izvršiti reviziju rada Delegacija EU u državama regiona, a države članice EU treba da izvrše reviziju rada svojih diplomatskih predstavništava u tim državama.

- Zabrinjava činjenica, da su Delegacije EU u državama regiona postale leglo kriminala i svojevrsni otuđeni centri moći unutar država - navodi se u analizi IFIMES-a.

Stoga analitičari smatraju da Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF-European Anti-Fraud Office) mora pokrenuti istrage zbog osnovanih sumnji da je novac poreskih obveznika EU uzaludno potrošen odnosno da je nestao.

Haradinajev najbliži saradnik otkriva šta čeka Srbe ako Ramuš ponovo postane premijer lažne države! Više o tome OVDE.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA