Najnovije

POMPEO SVE DEMANTUJE: Amerikanci tvrde da CIA nije imala krticu u Rusiji!

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) imala je izvor koji je imao pristup Kremlju na visokom nivou i koji je igrao ključnu ulogu u proceni da je ruski predsednik Vladimir Putin naredio kampanju uticanja na izbore u SAD 2016. godine.

Sedište CIA (Foto: Jutjub)

Američki mediji nisu naveli ime izvora, ali pojedini ruski jesu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da je osoba, imenovana u ruskim medijima, radila za kabinet ruskog predsednika, ali ne na visokoj poziciji, i da nije imala direktan kontakt sa Putinom. Dodao je i da je otpuštena pre nekoliko godina.

Oba medija javljaju da je izvor prebačen iz Rusije 2017. nakon što je odbio raniju ponudu da napusti zemlju.

Si-En-En javlja da je odluka da se povuče izvor iz tako vredne pozicije napravljena delom zbog zabrinutosti zbog lošeg upravljanja poverljivim informacijama od strane predsednika Donalda Trampa i pripadnika njegove administacije. CIA je odbila tu tvrdnju, rekavši da je odluka doneta samo na osnovu "objektivne analize i kolekcije snimaka".

Tajms je povezao povlačenje izvora iz Rusije sa člancima u medijima u kojima se otkriva rusko mešanje u izbornu kampanju i postavljaju pitanja o izvoru u Kremlju.

Kaže se da je život izvora bio ugrožen i ukazuje se na primer Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog agenta koji je bio osuđen zbog špijuniranja za Britaniju i kasnije, prošle godine, otrovan nervnim agensom.

U izveštajima se kaže da je gubitak takvog pristupa Kremlju ostavio obaveštajnu službu SAD bez informacija o trenutnim ruskim akcijama i planovima po pitanju uticaja na druge izbore.

Pompeo: Netačne informacije 

Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je da su netačne informacije da su SAD povukle "krticu" američke CIA-e koja je imala pristup uskom krugu ruskog predsednika Vladimira Putina u Kremlju.

"Te informacije su netačne", rekao je Pompeo.

Pročitajte OVDE zašto su se sukobili Donald Tramp i DŽon Bolton.

Izvor: Glas Amerike

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA