Najnovije

Šta opozicija planira dan posle bojkota izbora?

Bojkot izbora, nekoliko meseci, uoči održavanja, od strane najvećeg dela takozvane „prave“ opozicije, postaje sve izvesniji.

SzS (Foto: Jutjub)

Izvesnost koja u vezi sa tom temom izostaje jeste šta je plan nakon bojkota. Pokušali smo da saznamo da li među strankama i organizacijama koje zagovaraju bojkot postoje sastanci, odnosno da li se uopšte razgovara o „danu posle“. U serijalu Danasa razgovaraćemo sa predstavnicima opozicije o tome šta je njihov plan za dan posle izbora. Danas na to pitanje odgovaraju Radovan Lazović iz Inicijative Ne da(vi)mo Beograd i Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

I dok prvi sagovornik smatra da bi dan nakon bojkota izbora trebalo tražiti raspisivanje novih, Veselinović naznačava, iako ne direktno, okretanje vojske i policije na stranu demonstranata i protivnika režima Aleksandra Vučića.

– Vlast je obesmislila rad svih demokratskih institucija. Parlament suštinski ne postoji. Zakoni se krše bez posledica ili usvajaju novi kako bi se ekipi omogućila zarada, a strogoća se trenira na najugroženijima. Mediji su ili pod apsolutnom kontrolom i prenose samo ružičastu sliku realnosti ili su čak zloupotrebljeni kako bi gušili svaku vrstu kritike i nad političkim neistomišljenicima vlasti vršili nasilje – ističe Radomir Lazović.

U takvim uslovima, kaže on, borba za demokratizaciju zemlje treba da počne delegitimizacijom privida demokratije koji se vlast trudi da održi.

– Kako bi bojkot uspeo neophodna je velika mobilizacija građana u aktivno suprotstavljanje mahinacijama vlasti. Dan nakon, ovu energiju treba usmeriti na borbu za prihvatanje uslova koje su eksperti, civilno društvo i svi opozicioni akteri već izneli, i zahtevanje raspisivanja fer i poštenih izbora na svim nivoima. Mislim da ključ uspeha ove borbe leži u tome da li će građani prepoznati da je demokratizacija zemlje direktno povezana sa uslovima života i rada svih naših građana. Ukoliko energiju bojkota uspemo direktno da povežemo sa životnim pitanjima ljudi, siromaštvom, uslovima života, lečenja, obrazovanja, možemo očekivati uspeh i pobedu – zaključuje Lazović.

Pokret za preokret, kaže Janko Veselinović, čvrsto se drži Sporazuma sa narodom.

– To očekujemo i od ostalih potpisnika Sporazuma. U njemu jasno piše da će se pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata takvih „izbora“ smatrati aktom rušenja ustavnog poretka, da ćemo takvu vlast smatrati nelegitimnom i da ćemo se protiv nje boriti svim vrstama otpora i građanske neposlušnosti. Podsećam da su se potpisnici Sporazuma sa narodom obavezali da neće učestvovati na izborima ukoliko se ne obezbedi da oni budu slobodni i fer i da mediji budu slobodni najmanje šest meseci pre održavanja izbora – kaže Veselinović.

Dakle, dan posle izbora, nastavlja on, jeste dan nakon lažnih izbora i „izbora“ kojima se ruši ustavni poredak i prema njima ćemo se tako ponašati.

– Kao svuda u svetu kako se odnosi pobunjeni narod prema neustavnoj vlasti – smatra sagovornik.

Upitan po čemu će se te demonstracije razlikovati od ostalih, Veselinović kaže: „Po tome što je to kraj kakve takve legalnosti i period stvaranja lične vlasti, koja nema zakonsku, ni ustavnu podlogu. Znači da ni vojska, sudstvo ni policija ne bi trebali da štite tu uzurpaciju. U suprotnom delovi te strukture svrstali bi se u red rušitelja ustavnog poretka. Konkretne akcije će biti usaglašene kroz zajedničko delovanje pobunjenog naroda i opozicije.“

Lider Dveri Boško Obradović više puta je najavio da će na dan lažnih izbora opozicija organizovati miting ispred Skupštine Srbije.

Pročitajte OVDE  šta to kriju srpski mediji.

Izvor: Danas

Bonus video

Kovid 19 je specijalna operacija protiv čovečanstva! Slobodan Reljić

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube

  • Sorry! Entered url is currently not available / exists.