Najnovije

TRAŽE DA SE ODREKNEMO PRIJATELJA! DIPLOMATSKI PRITISAK NA NAŠU ZEMLJU! EU objavila rat Kini u Srbiji

Evropska unija i zvanično je objavila politički rat Kini u Srbiji! Iz Brisela zahtevaju da se vlasti u Beogradu što pre odreknu kineskih investicija zato što one navodno ugrožavaju evropske interese na Zapadnom Balkanu!?!

Ilustracija (Foto: Pravda/ pixabay)

Ovo je saopštila Maja Kocijančić, portparolka EU koja je najavila da Brisel namerava da 'intenzivira dijalog' sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnio prednosti finansiranja iz evropskih fondova. Prema njenim rečima, finansiranje iz Pekinga u suprotnosti je sa evropskim standardima, zbog čega bi balkanske države trebalo da budu jako oprezne!?!

Svi da poštuju SSP

Kocijančićeva navodi da Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, ali da države moraju da vode računa o standardima javnih nabavki i transparentnosti.

- EU namerava da intenzivira dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi objasnila prednosti finansiranja kroz instrumente infrastrukturnih projekata EU. To obuhvata bespovratna sredstva, ali i kredite sa atraktivnim kamatama. To je u suprotnosti sa kineskim finansiranjem, koje dolazi gotovo isključivo kao zajmovi sa značajnim obavezama. Vlade treba da budu oprezne, da te investicije ne stavljaju ekonomiju u visoke nivoe zaduženosti, što može rezultirati kontrolom strateške imovine i resursa u budućnosti - podvlači Kocijančićeva za Radio Slobodna Evropa, dodajući da EU očekuje da partneri sa Zapadnog Balkana ispune obaveze u skladu sa Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Komentarišući ove navode, ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže, kao globalni akter, duže vreme bavi analizom kineskih investicija u Evropi i na Zapadnom Balkanu.

- Zemlja kandidat, kao što je Srbija, koja je napredovala u pregovorima ima obavezu da poštuje SSP, koji je ugovorni odnos s EU. U tom smislu je i taj poziv na poštovanje evropskih pravila prilikom velikih investicija. To ne znači da ne možemo poslovati sa Kinom. Ne smemo zaboraviti da je EU naš najveći spoljnotrgovinski partner. Više od 65 odsto trgovinske razmene odnosi se na zemlje EU, a kad uključimo zemlje regiona, to je skoro 80 procenata. Najveće investicije su iz EU, a ona je i najveći donator sa oko tri milijarde evra bespovratne pomoći u 15 godina - objašnjava Joksimovićeva, dodajući da se Srbija ipak neće odreći saradnje sa Pekingom.

- Nastojimo da obezbedimo što više investicija sa svih strana i to je naše legitimno pravo. Ali činjenica je da su evropske zemlje oprezne u pogledu kineskih investicija, što takođe moramo, kao kandidat za članstvo, da uzmemo u obzir - podvlači Joksimovićeva.

Čisto zamajavanje

Na drugoj strani, politikolog Aleksandar Pavić upozorava da nas EU već tri decenije zamajava praznim pričama o evrointegracijama.

- Tu šargarepu na beskrajno dugačkom štapu koriste kako bi region stavili u zavisni položaj, što uključuje i prekomerno zaduživanje prema Zapadu. Sada kada se pojavio konkurent, EU se uzbunila. Otuda 'dobronamerni' saveti, ali i pritajene pretnje. EU nema nameru da nas primi u članstvo u doglednoj budućnosti, ali bi zato da balkanske zemlje budu u dužničkom ropstvu prema Zapadu. Brisel nas tretira kao svoj 'zabran' i zato ne treba verovati briselskim suzama, već produbiti saradnju sa partnerima iz Kine i drugih delova sveta - zaključuje Pavić.

Mirović: Saradnja Vojvodine sa Henanom

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa zamenikom guvernera Narodne vlade kineske provincije Henan Heom Đinpingom, izrazivši zadovoljstvo što je učinjen prvi korak ka povezivanju i uspostavljanju saradnje AP Vojvodine s ovom kineskom provincijom.
Kako je saopšteno, oni su ocenili da je saradnja u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije u obostranom interesu, a posebno je iskazan interes za povezivanje kompanija u oblasti savremenih tehnologija, kulturnu razmenu i saradnju u oblasti turizma.

Trampov čovek prozivao Rusiju i Srbiju, a onda ga je Bocan-Harčenko ovim odgovorom brutalno spustio na zemlju! Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Informer

Bonus video

Da li nas pandemija otuđuje od Boga i ljudi? Vladimir Dimitrijević

Knjigu “Smak Sveta” Dragoša Kalajića možete poručiti na linku OVDE.

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Urbancube