Najnovije

Česi nakon hapšenja u Prištini: Nismo huligani, išli smo na venčanje!

Češki državljani, koji su prošle nedelje uhapšeni u Prištini, tvrde da nisu huligani i da su lažno optuženi.

Priština (Foto: Jutjub)

Prištinski mediji preneli su da je osam čeških navijača uhapšeno jer su na utakmici između Češke i tzv. Kosova nameravali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija", što policija nije potvrdila.

To je negirala i češka humanitarna organizacija "Evropski front solidarnosti", čiji su uhapšeni Česi članovi, navodeći da su lažno optuženi da su huligani i da ih niko od prištinskih medija nije kontaktirao, kako bi saznao šta se dogodilo, prenosi Kossev.

"Nismo navijači, i niko od nas nije planirao da poseti fudbalsku utakmicu između Češke i Kosova u Prištini. Dron, koji je bio kod nas je bio suviše mali i zastareo da bi mogao da nosi zastavu ili transparent. Nosili smo ga da bismo snimali iz ptičje perspektive manastire i prirodu, snimke smo hteli da iskoristimo u našoj reportaži. Nismo imali nikakve baklje, pirotehniku, niti slične stvari", navela je ta organizacija.

Dodaje se da su tog dana kada se igrala utakmica, planirali da dostave pomoć siromašnim porodicama u Metohiji i da odu na jedno venčanje, kao i da se godinama bave humanitarnim radom na KiM.

Oni dalje navode da ih je patrola policije zaustavila kada su se vraćali iz posete školi u Štrpcu, kao i da su ih "pretresli i ispratili do policijske stanice u Uroševcu", ali da su nakon što su razjasnili situaciju kažnjeni sa po 100 evra jer nisu prijavili boravak na KiM.

U saopštenju se zaključuje da su lažne informacije u medijima ugrozile dalji humanitarni rad članova te organizacije.

Kosovska policija oslobodila je grupu čeških državljana u nedelju.

Pročitajte OVDE šta je Aleksandar Vučić dobio od pape.

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA