Najnovije

SVET U ŠOKU! TRAMP NAPRAVIO PAKLENU GREŠKU: Dao dozvolu da se radi nešto nedopustivo! Evo o čemu je reč!

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa finalizuje planove da se dozvoli bušenje za naftu i gas u delu arktičkog Nacionalnog skloništa za divlje životinje, koje je bilo zaštićeno decenijama.

Donald Tramp (Foto: Flickr)

Bilo za upravu zemljištem ponudiće i iznajmljivanje na čitavom obalskom terenu od skoro 650.000 hektara, uključujući mesta na kojima su staništa polarnih medveda i na koje karibui dolaze radi telenja, ukazuje "Gardijan". Očekuje se da će bušenje terena biti problem za indogeno stanovništvo koje živi od lova i ribe.

Demokratski Predstavnički dom američkog Kongresa je pre nekoliko sati usvojio zakon o zaštiti tog područja, ali je republikanska većina u Senatu bila nevoljna da ga odobri.

- Niko nije iznenađen što je administracija izabrala najagresivniju alternativu lizinga, čak se i ne pretvaraju da je to u vezi ograničenja ili smislene zaštite – izjavio je izvršni direktor Lige za divljinu Aljaske Adam Kolton.

Ekološki veoma osetljivo područje arktičkog dela Aljaske bilo je zabranjeno za bušenje do promene nepovezanog zakona o porezu 2017, što je Kolton nazvao “sramotnim glasanjem”.

Procenjuje se da bi se godišnje od nafte iz ovog područja u atmosferu mogla izbaciti količina ekvivalentna 0,7-5 miliona metričkih tona ugljen dioksida. Na gornjoj granici to bi bilo kao još milion automobila putevima godišnje.

Glavna urednica RT i Sputnjika blokirana na Fejsbuku! Više o tome OVDE.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA