Najnovije

"ČOKO SKANDAL": Kako je sa hrvatskih rafova nestalo 400.000 srpskih čokolada?

Uskoro će pune tri godine od "čoko skandala" u Hrvatskoj kada se ova susedna zemlja, slobodno možemo reći digla na noge, jer je predsednica Kolinda Grabar Kitarović dubrovačkoj deci delila srpske slatkiše. Već tada je bilo jasno da su u Hrvatskoj, između ostalog, i čokoladice dobile nacionalni predznak. Dodatna potvrda danas, tri godine posle, jeste i zvanična statistika koja pokazuje koliko se u Hrvatskoj danas manje pojede srpskih čokolada, odnosno za koliko je smanjen izvoz čokolade iz Srbije u Hrvatsku od 2016.

A, podaci su više nego iznenađenje. Trgovina ovim slatkim proizvodom između Srbije i Hrvatske doživela je promene koje nisu uobičajene za stabilna tržišta i robu za kojom je tražnja gotovo uvek ujednačena, sa minimalnim oscilacijama.

Vrednosno, ukupan uvoz čokolada u Hrvatsku iz Srbije smanjen je sa 1,8 na 1,4 miliona evra, dakle za punih 400.000 evra. Ako uzmemo da jedan čokoladni proizvod u proseku košta jedan evro, računica pokazuje da je kroz tri godine smanjen uvoz za 400.000 komada. Godišnje to je 133.000 čokolada manje.

I tu nije kraj. Statistika koju Srbija dostavlja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, a koja se gotovo podudara sa hrvatskim zvaničnim podacima o razmeni dveju zemalja, pokazuje i da je izvoz čokoladnih proizvoda iz Hrvatske u Srbiju istovremeno povećan sa 19,8 na 24,4 miliona evra.

Inače, ukupan izvoz čokolada iz Srbije u Hrvatsku u periodu od 2007. do 2018. iznosio je 25,9 miliona evra, dok je u Hrvatsku iz Srbije uvezeno ukupno 25,6 miliona evra.

Ekonomista Saša Đogović kaže da u celoj priči "nacionalni predznak nesumnjivo postoji".

"On, međutim, ne mora da bude dominantan, ali je sigurno prisutan i to zbog svakodnevnih tenzija na relaciji između Srbije i Hrvatske, a koje sigurno ne šalju privrednici, već "vrhuške", ocenio je Đogović.

A sve je počelo, podsetimo, kada je Kolinda Grabar Kitarović posetila Dubrovnik povodom Dana dubrovačkih veterana prilikom čega se, između ostalog, srela s decom iz dubrovačkog vrtića. Jedan ogorčen roditelj se javio Dubrovačkom dnevniku i izjavio kako je njegovo dete u vrtiću od predsednice dobilo na poklon čokoladu proizvedenu u Srbiji.

Vrlo brzo stigao je odgovor i iz kancelarije hrvatske predsednice gde su rekli da oni ne nabavljaju pakete i da je ovaj dubrovački pakovan u Vukovaru: "Spomenutim prigodnim paketom upotpunjena je košara puna hrvatskih proizvoda, što je rezultiralo da se među tristotinak proizvoda našlo i nekoliko "spornih".

Kolinda Grabar Kitarović brzo je potom izjavila da nije lično proveravala sadržaj korpe i da je neugodno iznenađena da je podelila čokoladice srpskog proizvođača.

- Hrvatska predsednica mora da propagira hrvatske proizvode, i to se više neće dogoditi. Uputićemo roditeljima koji su dobili te čokoladice izvinjenje i poslaćemo im hrvatske proizvode - rekla je Grabar Kitarović.

A da je profit nadnacionalna kategorija i da biznis ne bi trebalo da poznaje granice, juče se između ostalog, moglo zaključiti i iz poruke uglednog hrvatskog privrednika Emila Tedeskog čije su, inače, kompanije godinama prisutne u Srbiji.

"Blagoslov je da mladi ljudi danas mogu studirati u Heidelbergu, Amsterdamu... Pa to je genijalno. Isto tako da Evropljani dođu kod nas. No mi kad vidimo crnca, mi ga želimo linčovati u Splitu. Kad čujemo da neko govori srpski, mi ga bacimo u more. Kad vidimo Azijca pred Markovom crkvom, mi se još uvijek smemo i pokazujemo prstom. Nama je to čudno. Mi smo duboko zatvoreni u sebe, a jedina šansa nam je da se povežemo sa svetom – kazao je Tedeski.

Rekao je i da je "krajnje vreme da sebi odgovorimo što je bilo 19– Svet se odredio, samo se mi nismo odredili jer su nečiji djedovi, očevi, stričevi... so what".

"Bili su i nemački, pa su Nemci danas najnaprednija nacija u svakom pogledu, pre svega u otvorenosti, inkluzivnosti, prihvatanju drugačijeg, surađuju sa svim i nemaju problema, ali mi imamo problema sami sa sobom", ocenio je Tedeski, između ostalog, a preneo Večernji list.

Šta je još rekao Tedeski i kakve poruke je poslao možete pročitati ovde.

Emil Tedeski, inače, jedan je od najbogatijih građana Hrvatske koji dugo posluje u Srbiji. NJegova Atlantik grupa vlasnik je nekih od najpoznatijih i najomiljenijih srpskih brendova.

Pročitajte OVDE  ko to lomi Evropu zbog Kosova.

Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA