Najnovije

DIJALOG O KIM POSLE IZBORA? Na pregovaračkom stolu ponovo ideja razgraničenja!

Dijalog Beograda i Prištine, sada je već izvesno, moraće da sačeka formiranje nove Vlade tzv. Kosova, posle izbora zakazanih za 6. oktobar.

Vučić sa Federikom Mogerini i Hašimom Tačijem (Foto: Jutjub)

Tada se, prema najavama pojedinih medija, očekuje ubrzavanje razgovora i dogovor moguć već do kraja godine. Na stolu je, sudeći po izjavama zvaničnika, među kojima je prvi o tome govorio DŽon Bolton, ponovo razgraničenje - ako je ta tema uopšte i skidana sa dnevnog reda.

Slike iz Brisela ponovo bi mogle da se pojave za manje od dva meseca. A pošto sednu jedni preko puta drugih, predstavnici Beograda i Prištine opet bi, procenjuje se, mogli da razgovaraju o onome što je srpski predsednik nazvao razgraničenjem, a sada već bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost "teritorijalnom korekcijom".

"Nama Srbima se dopadao stav gospodina Boltona po pitanju tzv. Kosova", kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovore, međutim, nastavlja sa Majkom Pompeom i Metju Palmerom, što, kaže Vučić, neće biti lako. Ali nije ni pesimista.

"Mi ćemo da nastavimo i da probamo da sarađujemo, da pronađemo neku vrstu zajedničkog imenitelja i sa Albancima i sa Amerikancima i da obezbedimo trajni mir, ukoliko bude moguće, naravno", naglasio je Vučić.

Razgovori s Vašingtonom biće intenzivni jer američka administracija, smatra diplomata Zoran Milivojević, ima usaglašen stav prema tzv. Kosovu i na rešavanju tog pitanja je direktno angažovana.

"I to sada vezano delom i za predizbornu kampanju, a ja bih rekao pre svega za obavezu administracije povodom pisma Trampa iz decembra prošle godine. Druga stvar, opredelili su se da prihvate kompromis, da prihvate stav Srbije o kompromisu i to znači da bi se, ako ima kompromisa, to pitanje trajno rešilo. I treća stvar koja je važna - ne odustaju od priznanja", kaže Milivojević.

Za kompromis je i Moskva. Iako kaže i da se ona ne zalaže za podelu Kosova, ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko prvi je ruski diplomata koji je pominje i ne razume zašto bi bila presedan u Evropi.

"Bivša Jugoslavija je raščlanjena na sve moguće načine. I posle svega, ispada da presedan nije bio ni komadanje SFRJ, ni SRJ, ni same Srbije, a da bi podela tzv. Kosova bila presedan. Takve izjave zvuče čudno", izjavio je Bocan-Harčenko.

Ovakva izjava ruskog ambasadora, međutim, ne treba da čudi, jer Rusi pokazuju da su i oni uključeni u pregovore Beograda i Prištine.

"Pri čemu će oni, bar onako kako nam to proizilazi, stajati na strani Srbije, u smislu da ono što Srbija smatra pod kompromisom koji je prihvatljiv, da bi oni to prihvatili, uključujući i nekakve korekcije vezano za granice, za razmenu teritorija, dakle bilo šta", navodi Milivojević.

Uprkos ponovnom licitiranju sa rokom do kojeg bi dve strane trebalo da se dogovore Milivojević smatra da će rešavanje pitanja tzv. Kosova sačekati i kosovske, ali i parlamentarne izbore u Srbiji.

Pročitajte OVDE šta je američki ambasador u Beogradu rekao za KiM.

Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA