Najnovije

JEDAN OD NAJBOGATIJIH LJUDI NA SVETU NAJAVIO NOVI RAT! Obećali lojalnost Americi: Mi smo spremni i slobodni za napad! (VIDEO)

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman rekao je američkom predsedniku Donaldu Trampu da je kraljevstvo "spremno i sposobno" da odgovori na najnovije napade na njihova naftna postrojenja, za koje su odgovornost preuzeli Huti pobunjenici u Jemenu, preneli su državni mediji.

Saudijski prestolonaslednik i ministar energetike Muhamed bin Salman (Foto: jutjub)

Kraljevina je spremna i u mogućnosti da se suoči i izbori s terorističkom agresijom - rekao je Trampu Bin Salman u telefonskom razgovoru u subotu, prenosi Saudijska novinska agencija (SPA).

Prema saopštenju ambasade Saudijske Arabije u Vašingtonu, Tramp je rekao Bin Salmanu da su Sjedinjene Države spremne na saradnju s kraljevstvom kako bi zaštitile njegovu bezbednost posle napada dronovima. U telefonskom razgovoru Tramp je takođe rekao prestolonasledniku da napadi nanose štetu Sjedinjenim Državama i globalnim ekonomijama.

Huti, koji se od 2015. u građanskom ratu u Jemenu bore protiv snaga koalicije predvođenih Saudijskoj Arabijom i Ujedinjenim Arapaskim Emiratima, preuzeli su odgovornost za napade u ranim jutarnjim satima, u kojima je učestvovalo deset dronova. Napadi su prouzrokovali požare u rafineriji nafte u Abkajku, najvećem kompleksu za preradu nafte na svetu, kao i na velikom naftnom polju Hurajs.

Napadima na ova dva postrojenja, koji su se dogodili u trenutku kada se saudijska državna kompanija za proizvodnju nafte i gasa "Aramco" sprema za izlazak na berzu, proizvodnja nafte u Saudijskoj Arabiji smanjena je za oko 5,7 miliona barela dnevno (oko 50 odsto).

Obustavljena proizvodnja nafte u napadnutim pogonima

Saudijska Arabija prekinula je proizvodnju nafte i gasa nakon napada dronova na dva najveća naftna postrojenja.

Ministar energetike, princ Abdulaziz bin Selman, izjavio je da su napadi dronovima uticali na smanjenje proizvodnje sirove nafte za 5,7 miliona barela dnevno.

Američki državni sekretar Majk Pompeo za napad je optužio Iran, rekavši da nema dokaza protiv Jemena. Saudijci inače predvode vojnu koaliciju koju podržava Zapad, podržavajuci jemensku vladu, dok Iran podržava pobunjenike Hute.

Princ Abdulaziz je kazao da će zbog napada dronovima proizvodnja nafte privremeno biti obustavljena u napadnutim postrojenjima Abkaik i Kurais. On je takođe poručio da će deo smanjenja proizvodnje nadoknaditi povlačenjem Aramkovih zaliha nafte. Ipak, još nije jasno na koji način će se ova obustava odraziti na globalno tržište ovog energenta. U napadima nije prijavljena nijedna žrtva.

Rusi tvrde da je rat u Siriji gotov, ali kažu i gde će izbiti novi i zbog čega Ameri krše INF sporazum! Više o tome pročitajte OVDE.

Izvor: aljazeera. net


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA